НОВИНИ

Арестуван е шефът на НОИ-Силистра

Шефът на териториалното подразделение на Националния осигурителен институт в Силистра Милен Пенчев е задържан. Спецпрокуратурата разследва източването на пенсионния фонд чрез отпускането на пенсии с фалшиви документи, съобщи за "По света и у нас" зам.-главният прокурор Иван Гешев. Разследващите се натъкнали на стройна схема за отпускане на максимални пенсии срещу подкуп, без да има основания за това.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:23, 08.03.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Освен с най-много пенсионирани по болест Силистра се оказва, че е регион, където, без да си работил, можеш да получиш максимална пенсия. Според разследващите шефът на НОИ в града Милен Пенчев е участвал в схема, чрез която се удостоверявало, че определен човек е работил в минната индустрия необходимия брой години, за да получи най-високата пенсия, която законът позволява. Услугата струвала 10 000 лева, които групата на Пенчев прибирала. Била достъпна, защото се предлагала на разсрочено плащане след отпускането на пенсията.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Картата - дебитната, по която се получава тази пенсия, седи в част от групата и те се занимават с това - всеки месец да теглят пенсията, докато не се събере сумата от 10 000 лева, колкото струва услугата.

След това картата се връщала на пенсионирания и той получавал пенсията си пожизнено.

Камерата на "По света и у нас" видя, че в часовете преди обед прокурори и криминалисти претърсваха апартамента на Милен Пенчев в Силистра. Шефът на местния клон на НОИ също беше там. Разследването е започнало преди няколко месеца, установени са и посредниците, които набирали кандидати за максимална пенсия, без да имат право да я получават.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Предвид обстоятелствата, които бяха по предишната реализация в Силистра, трябваше малко да забавим темповете, да съберем допълнителни доказателства, защото когато стартираха другите операции за ТЕЛК-овете, имаше така едно напрежение и позамря дейността.

Според разследващите обаче десетина дни след операцията по ТЕЛК-овете, групата е възобновила дейността си. Има съмнения за участници в тази схема и от София, където също бяха обискирани различни адреси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина патриархът на арменската църква в Турция
Почина патриархът на арменската църква в Турция
Гранична полиция получи нови високопроходими автомобили
Гранична полиция получи нови високопроходими автомобили