НОВИНИ

Армията влиза в решаването на кризи с бежанци

Армията да се включи ефективно в охраната на държавните граници, а не само с логистична подкрепа, както досега. Такава промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили внесoха от ГЕРБ в Народното събрание. В закона ще бъде уточнено и това, че министърът на отбраната ще определя с какви сили и средства ще участват в опазването на границите.

армията влиза решаването кризи бежанци
bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 12.02.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Според вносителите, всички европейски държави, където има миграционен натиск, активно използват въоръжените си сили. Предлаганите промени са подкрепени от всички парламентарно представени партии. И министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира ситуацията. В Пазарджик тя обясни, че 300 нови гранични полицаи предстои да бъдат назначени, след като преминат завършващия вече период на обучение.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Условията на границата винаги са от най-неблагоприятните, условията за настаняване обаче на командированите мисля, че в момента не са толкова лоши - там на място се предоставят жилища, но основните ни усилия в момента са да назначим постоянно служители"
;

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили се внасят с цел да се регулира помощта, която армията ще оказва на МВР при охрана на границата. Това заявиха в интервю за "Още от деня" заместник-председателят на Комисията по отбраната Валентин Радев и заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи:

„Очакваме засилен миграционен натиск, когато се затопли времето. Това взаимодействие по отношение на оказването на съдействие е уредено и сега на подзаконова основа, важното е обаче да се запише една изрична правна възможност, след като няма изрично записан текст в закон, по-трудно става самото прилагане. Смятаме, че в тази усложнена геополитическа обстановка е необходимо да се организира едно такова участие на армията при охраната на държавната граница. Именно поради тази причина ще подкрепим внесения от народните представители законопроект. Разбира се, това участие ще бъде налице, когато е необходимо, не във всеки един случай“
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против чипирането на домашни кучета
"За" и "против" чипирането на домашни кучета
ЕС постави срок на Гърция до 3 месеца да се справи с притока на мигранти
ЕС постави срок на Гърция до 3 месеца да се справи с притока на мигранти