НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: Показват непознати творби на български автори

Лични колекции се отварят към зрителите. В галерия "Арте" до петък може да разгледате специалната изложба. Непознати творби от Елза Гоева, Енчо Пиронков, Цанко Панов, Йордан Кацамунски и още майстори на четката и пластиката събират картината на 90-те.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
10:05, 22.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

От всяко дърво свирка не става. Как се раждат музикалните инструменти и какви традиции пазят - разказва „Песента на дървото”.

Гайда, гъдулка, тамбура, си правят компания с по-късно внесените по нашите земи цигулка, виола и мандолина. Кавалът на Радю Енев, с който е спечелил първия конкурс за кавалджии през 1898 г., последната изработена гъдулка от акациево дърво на пловдивския майстор Христо Стефанов, с чиито инструменти свирят музикантите от ансамбъл „Тракия“, разказват интересни истории. Ще видим и непопулярния у нас цимбал, познат от уличните концерти на ромска фамилия на Трихълмието. Изложбата "Песента на дървото" може да разгледате до края на януари в Регионалния етнографски музей в Пловдив.

Пренасяме се в Градската художествена галерия на Варна. Иван Минчев разкрива градски сюжети в изложбата „Следите остават”.

И отново в Пловдив - с изложбата „!” на Камен Стоянов. В галерия Sariev Contemporary художникът представя ироничен поглед върху изкуството и обграждащата ни социална среда и задава въпроса къде е границата. Още на входа ни посреща надпис „Забрави, не може да си го позволим”, като намигване към собствените ни спирачки. Обектът-фотография „Удивителен знак“, който е дал името на изложбата, трансформира една самодейна градска намеса. Неизвестен автор измайсторява уличен знак от подръчни материали, за да обозначи шахта с открадната решетка. Цикълът „Фантазията е важна” също е вдъхновен от реални абсурди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно
Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно
Мексико регистрира рекорден брой убийства през 2018 г.
Мексико регистрира рекорден брой убийства през 2018 г.