НОВИНИ

Екскурзоводи искат създаването на туристическа полиция

Екскурзоводи от Варна поискаха спешна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова заради проблеми в сектора. Те настояват за туристическа полиция и ясен регламент, който да им позволява да посещават туристическите обекти без да плащат входна такса.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
09:10, 22.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Екскурзоводите искат строг контрол от институциите, за да се преустанови дейността на нелицензирани кадри. Според тях контролът, който осъществява Комисията за защита на потребителите, е неефективен. Затова настояват да има туристическа полиция, която да ограничи нелоялната конкуренция в бранша.

Снежана Атанасова, член на Съюза на екскурзоводите в България: Често ставаме свидетели на таксиметрови шофьори, на представители на туроператори, на чуждестранни лица, които се представят за екскурзоводи в нарушение на наредбата, и всъщност има трудности с контрола точно на това.

През последните години екскурзоводите имат проблем при посещенията си в музеи и туристически обекти, защото в някои от тях им искат входна такса. Затова те настояват за ясен регламент в наредбата, която определя дейността им.

Бранимир Белчев, член на Съюза на екскурзоводите в България: Никой екскурзовод няма да измине 300 или 500 километра далеч от дома си, само и само да посети безплатно някакъв музей.

Според екскурзоводите, повечето институции в България са забравили колко важна е професията им за развитието на туризма у нас.

Христина Неделчева, председател на Съюза на екскурзоводите в България: Нашата молба е предложенията, които направихме към Министерството на туризма, да бъдат взети под внимание.

От Съюза на екскурзоводите настояват за по-тясно сътрудничество между бранша, общините и министерствата на туризма и културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти с пневмонии препълниха Многопрофилната болница в Пловдив
Пациенти с пневмонии препълниха Многопрофилната болница в Пловдив
Прекратиха издирванията за оцелели след инцидента в Керченския проток
Прекратиха издирванията за оцелели след инцидента в Керченския проток