НОВИНИ

​Асад: Сирия тясно координира военните операции срещу терористите с Русия и Иран

Сирия тясно координира военни операции срещу терористите от "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" с Русия и Иран, каза президентът на страната Башар Асад в излъчено днес интервю за австралийската телевизия Ес Би Ес. Свидетелство за това партньорство е неотдавнашната среща на министрите на отбраната на трите страни, посочи той.

bnt avatar logo
от БТА
15:37, 01.07.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света
​асад сирия тясно координира военните операции терористите русия иран

"Военната подкрепа, която ни оказват Русия и Иран, има за цел възстановяването на стабилността в Сирия, защото хаосът ще предизвика ефект на доминото, който ще засегне целия регион и останалия свят", каза Асад. "На Запад грешат, когато казват, че Русия и Иран подкрепят президента на Сирия. Това е неправилно схващане на ситуацията или, вероятно, пропаганден трик. Те защитават сирийския народ. Президентът, ако народът не стои зад него, не би могъл да се задържи на власт цели пет години само защото получава подкрепа от Русия и Иран", отбеляза Асад.

Според него сирийската криза не може да бъде уредена "без противодействие на тероризма". Главно препятствие по този път той нарече "позицията на Турция, Катар и Саудитска Арабия, които не искат да прекратят подкрепата за бандитските формирования". Въпреки това Асад вижда на хоризонта "признаци за край на кризата в Сирия".
"Изходът изглежда прост. Ако военно-логистичната подкрепа за терористите бъде прекратена, то сирийците ще пристъпят към диалог за бъдещето на своята страна, за своята конституция и за държавното си устройство. И тогава решението може да бъде много скорошно и напълно постижимо", посочи президентът.

Говорейки за преговорите в Женева при посредничеството на специалния представител на ООН Стафан де Мистура, Асад каза, че "истински междусирийски преговори още не са започнали. Те трябва да се основават на ясни принципи, за да бъдат успешни." Той отбеляза, че споразумението за примирие се спазва в повечето райони, но има и такива, където то не действа. "Според условията на примирието ние имаме право да отвръщаме на огъня, когато правителствените сили бъдат подлагани на нападение", изтъкна той.

Сирия "не възразява против партньорство със САЩ в борбата с тероризма", но според президента то "трябва да се основава на принципите на уважението и взаимното зачитане на интересите" За да бъде успешна и реална, войната с тероризма на сирийска територия трябва да се координира със законното правителство, подчерта Асад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Междуведомствен съвет разглежда варианти за разширение на ГКПП Маказа
Междуведомствен съвет разглежда варианти за разширение на ГКПП "Маказа"
Касираха балотажа на президентските избори в Австрия
Касираха балотажа на президентските избори в Австрия