НОВИНИ

Атентат в Пакистан. Десетки загинали

Терорист камикадзе уби над 60 души край парк в Пакистан. Ислямистка групировка пое отговорност за атентата.

bnt avatar logo
от БТА
22:33, 27.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
атентат пакистан десетки загинали

Терорист камикадзе се самовзриви днес край парк в пакистанския град Лахор и причини смъртта на 65 души, повечето от които - жени и деца, предадоха световните агенции. Ранените са над 315, а броят на жертвите може да се увеличи, защото много от пострадалите са в тежко състояние.

Експлозията избухнала на паркинка на парк "Гулшан-е-Акбал", само на няколко метра от детските люлки. Терористът в взел на прицел детската площадка, докато хората си тръгвали от парка вечерта. Според очевидци в момента на взрива в парка е имало множество семейства с деца, а охраната от постоянните и мобилни постове на практика отсъствала, уточнява ТАСС. В парка се били събрали изключително много хора, тъй като християните в Пакистан днес празнуват Великден. Според полицията не е ясно дали атентатът е бил насочен конкретно към малкото християнско малцинство в Пакистан, уточнява Ройтерс.

Отговорност за атентата пое екстремистката групировка "Джамат ул Ахрар", която е част от движението на пакистанските талибани ("Техрик-и-талибан Пакистан"). Индийският премиер Нарендра Моди е телефонирал на пакистанския си колега Наваз Шариф, за да осъди нападението.

САЩ определиха атаката като "страхлива" и обещаха да работят заедно с Пакистан и други партньори от региона, за да "изкоренят бича на тероризма", посочи говорител на Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийските власти установиха самоличността на 28 жертви от Брюксел
Белгийските власти установиха самоличността на 28 жертви от Брюксел
Либийската брегова охрана задържа три лодки със стотици мигранти
Либийската брегова охрана задържа три лодки със стотици мигранти