НОВИНИ

Австралия затегна сигурността по летищата

Австралия засили проверките на пътниците и багажите по своите летища, след като полицията обяви, че е разкрила заговор за бомбена атака срещу самолет. Тези засилени мерки за сигурност ще останат в сила за неопределен период, заяви австралийският министър на имиграцията Питър Дътън, предаде Ройтерс. Властите призоваха пътуващите да идват на австралийските летища два часа преди вътрешните полети и три часа преди международните полети заради засилените проверки.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:46, 31.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
австралия затегна сигурността летищата

При полицейски операции в предградия на Сидни, извършени в събота, бяха арестувани четирима души, за които се предполага, че са били замесени в заговора, припомня Асошиейтед прес. Те са двама бащи от ливано-австралийски произход и техните синове. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Днес австралийският федерален полицейски комисар Андрю Колвин каза, че те могат да останат в ареста за седем дни без обвинения според австралийските закони за борба с тероризма.

Според австралийски медии заговорът предвиждал да се качи самоделно взривно устройство на полет от Синди за близкоизточен град, вероятно Дубай. Взривното устройство щяло да е в ръчния багаж. Според австралийски медии ставало дума за нетрадиционно взривно устройство, което щяло да изпусне токсичен газ на основата на сяра и да убие или парализира всички в самолета. Според някои медии бомба е била открита при претърсването на жилище в Съри хилс в Сидни, намиращо се близо до местна джамия.

Австралийският премиер Малкъм Търнбул отказа да каже дали задържаните във връзка със заговора са били направлявани от някой зад граница. Той каза, че заговорът е бил в напреднал стадий, когато полицията го е осуетила, допълва ДПА. Премиерът спомена за предположение, че може би има ислямистки, екстремистки терористични мотиви за планираната атака.

Австралийският министър на правосъдието Майкъл Кинан пък определи заговора като "много усъвършенстван план, който е щял да изисква голямо планиране".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таня Михайлова: Удължена учебна година гарантира по-добро дозиране на материала
Таня Михайлова: Удължена учебна година гарантира по-добро дозиране на материала
Велико Търново е лидер в сферата на културния туризъм
Велико Търново е лидер в сферата на културния туризъм