НОВИНИ

Австрия намалява надбавките за децата, живеещи извън страната

Австрия планира да преразгледа размера на надбавките за деца, които живеят извън територията ѝ. Те ще бъдат определяни съобразно жизнения стандарт в конкретната държава, където е детето. Така като потърпевши се очертават семействата на работници от Източна Европа, включително България, които работят Австрия.

bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 02.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

От 172 на 78 евро става сумата, която ще получава например унгарски работник в Австрия за дете в родината си, ако парламентът във Виена приеме правителствения законопроект. Икономиите се оценяват на 100 милиона евро годишно, които ще бъдат използвани за децата на Австрия, посочват инициаторите.

Юлиане Богнер-Щраус, министър на семейството на Австрия: Цената на живота е различна за отделните страни от Евросъюза и затова искаме да обвържем семейните надбавки с индекс. Ще бъдат засегнати страни като Унгария, България и Румъния. Индексът е свързан с данните на Евростат и съответно семейните надбавки ще бъдат намалени, но искам да посоча, че плащанията пак няма да бъдат толкова малки, колкото семейните надбавки в тези страни.

По новата формула плащанията за деца зад граница в по-богати страни ще се повишат. През 2016-а Австрия е отпуснала 273 милиона евро за около 130 хиляди деца от Евросъюза и Швейцария.

Норберт Хофер - министър на инфраструктурата на Австрия: Очакваме нашият правен възглед да надделее.

Еврокомисията вече обяви, че ще разследва дали австрийските намерения са дискриминационни спрямо работници от други европейски страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Следващата седмица стават ясни наказанията за граничните полицаи на летище София
Следващата седмица стават ясни наказанията за граничните полицаи на летище София
Благородна постъпка: Полицаи от Кърджали помогнаха на изпаднало в беда семейство
Благородна постъпка: Полицаи от Кърджали помогнаха на изпаднало в беда семейство