НОВИНИ

Автобус с чуждестранни туристи затъна в преспи през нощта

Каква е ситуацията по пътищата - с актуална информация - репортерът ни Надежда Василева. Най-драматична е била ситуацията със закъсал в преспите автобус с чуждестранни туристи.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:10, 08.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие в оставка: "Имаше един по-тежък случай с превозвач, туристическа фирма, която си позволи посред нощ при затворен път Шумен-Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи, и разбира се заседна в преспите, тъй като абсолютно нарушавайки всички забрани навлезе, успяха да ги извадят при много тежки метеорологични условия. пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 40 чужди туристи в България. Това е недопустимо. И един единичен случай на един гражданин, който иска точно Батман да му се яви да го спасява. И не искаше да го спасяват екипите на пожарна безопасност".
Главен комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН: "До 3,30 сутринта 10 човека бяха принудени да прокопават в тъмната част на денонощието при тежки условия пътя, за да достигнат до един лидер на една организация. Този лидер държеше да бъде спасен лично от АПИ, най-вероятно от председателя. Този човек е спасен, жив и здрав. За съжаление спасителната техника е още там, закъсала, сега ще организираме операция да извадим тази техника".

Туристите са тръгнали вчера от Варна в посока летище Букурещ, откъдето е трябвало да излетят. Шофьорът на туристическия автобус е навлязъл в затворения участък на пътя, където роторен снегорин се мъчеше вчера да пробие двуметровите преспи.

Иван Иванов, директор на РД ПБЗН-Шумен: "Заедно с агенция пътища започнахме спасителна акция с два пожарни автомобила и три грейдера. Успяхме да стигнем до мястото, да натоварим чужденците и да ги настаним в хотел близо до произшествието, като беше почти невъзможно да ги върнем в Шумен... Зарадваха ни се, на топло са, в хотел са. Шофьорът на автобуса отказа да бъде евакуиран и остана в автобуса".
;

Въпреки призивите на властите да не се пътува, доста от шофьорите ги пренебрегват. Два автомобила са евакуирани от пътя за квартал Дивдядово. Спасителните екипи пробиха и преспите на шуменска улица, за да осигурят път на линейка за болна жена.

Дилян Узунски, община Шумен: "Този автомобил през нощта е оставен и не можем да пробием вече 40 минути, без акумулатор, паднали батерии и това създаде сериозен проблем, за да можем да осигурим проходимост на линейките".

След снощната буря ситуацията в Шумен се усложни много.

- Как ви се струват тези предупреждения да не се пътува?

Върбан Чанков - Има ефект от цялата работа, определено има ефект.

Почистването на пътищата започва отново, но преди това трябва да бъдат извадени закъсалите в преспите автомобили

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Село Ботурче, в което човек се чувства в друга епоха
Село Ботурче, в което човек се чувства в друга епоха
Информация за състоянието на пътищата към 11 ч.
Информация за състоянието на пътищата към 11 ч.