НОВИНИ

Авторът на „Панамските документи“ проговори

В съобщение от 1800 думи, огласено от в. „Зюддойче цайтунг“, авторът на „Панамските документи“ за първи път обясни мотивите за стореното от него. Той/тя се е подписал като „Джон Доу“, предложи помощ на разследващите срещу гарантиране на имунитет. Джон Доу“ обясни като мотив за действията си „равенство на доходите“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:00, 07.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
Авторът на „Панамските документи“ проговори

„Панамските документи“ показаха, че редица заможни хора и компании използват офшорни фирми, за да избягват облагане на доходите им с данъци и избягване на санкции за правеното от тях. Документите, които станаха световно достояние, са от панамската правна фирма „Мосак Фонсека“. От фирмата отрекоха да са вършили нещо противозаконно и казаха, че са станали жертва на хакерска атака.

Документите са разследвани от стотици разследващи журналисти в продължение на месеци. Те разкриват скрити финансови активи на стотици политици, сегашни и бивши национални ръководители, известни личности и спортни звезди. В списъка са споменати над 200 000 фирми фантоми, фондации и тръстове, базирани в данъчни райове по света.

Въпреки че използва името „Джон Доу“, остава неизвестен пола на човека, който разкри документите. В своята позиция под заглавие „Революцията ще бъде дигитализирана“, Джоун Доу започна с изречението „Равенството на доходите е един от определящите въпроси на нашето време“. И добавя: „Банки, финансови регулатори и данъчни власти се провалиха. Решенията са взимани, за да бъдат пощадени богатите, а вместо върху тях вниманието се фокусира върху хората със средни или ниски доходи. Възгледът си е само мой, както и решението ми да споделя документите със „Зюддойче цайтунг“ и Международния консорциум на разследващите журналисти, а не поради специфични политически цели, а просто защото разбрах достатъчно от тяхното съдържание, за да осъзная равнището на несправедливостта, която те описват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конгресът на БСП избира председател и ръководни органи на партията
Конгресът на БСП избира председател и ръководни органи на партията
Руска компания пусна на пазара сладолед Малкият Обама
Руска компания пусна на пазара сладолед "Малкият Обама"