НОВИНИ

Крепостта "Баба Вида" се руши, ще се търсят средства по европрограми

Крепостта „Баба Вида“, която е единствената цялостно запазена от Средновековието у нас, се руши. Необходими са спешни мерки за реставрация и консервация. От Министерството на културата предлагат решение с финансиране по европейска програма.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
07:21, 17.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Рушат се тухлените зидове, с които е надстроявана старата крепостна стена „Баба Вида". По стълбищата на кулите и рампите се стича вода. Заради некачествено отводняване, една от терасите на крепостта е пропита с влага.

Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей - Видин: Това са ни големите проблеми, че реставрацията и консервацията, която е правена преди години, де както е компрометирана, защото е правена по други технологии, защото е правена основно с цимент.

Цялостна реставрация на крепостта е правена преди повече от 50 години, а пораженията от времето вече са видими и за туристите:

- Не е в много добро състояние. Има такива местенца, както е там в ъгъла- запустели, оградени.

- Нормално е да има повече средства за тези неща, то всичко е паднало отвънка.

Заради разрушенията, комисия определи състоянието на средновековната крепост като рисково. За реставрацията ще са необходими над пет милиона лева, твърди директорът на музея.

Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей - Видин: Замъкът трябва да се реставрира изцяло. Да се свали горният пласт. Да се види съпътстващата археология, какво е изпълнено 60-те години, какво не е изпълнено.

Според министъра на културата Вежди Рашидов, заради необходимостта от спешни мерки, за крепостта „Баба Вида“ ще се кандидатства по Оперативната програма „Региони в растеж“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еднодневните договори ще се сключват до две седмици
Еднодневните договори ще се сключват до две седмици
Часове преди началото на фестивала Франкофоли
Часове преди началото на фестивала "Франкофоли"