Българската гъба е с много по-кратък срок на годност от полската и излиза на пазара с гарантирано качество. На всеки три месеца гъбозаводите се проверяват от Агенцията по безопасност на храните. Това казаха за БНТ производители от Русе по повод съмнението за натровено с полски печурки семейство.
Светослав Стоянов от 17 години е изпълнителен директор на гъбозавод. Категоричен е, че сред култивираните печурки, които се произвеждат там, е невъзможно да има отровни, тъй като се спазват всички добри земеделски практики и има внедрена ХАСЕП система.
Светослав Стоянов – изп. директор на гъбозавод - Красен: Спазва се всичко, което трябва да се спазва като хигиена, като технология при производството на култивираната печурка. Аз съм 17 г. в завода, преди мен още 20 г. завода е произвеждал гъби, консерви, изнасяно е в Източна, Западна Европа, в третия свят – такъв случай няма.
Срокът на годност на българската печурка е максимум 3 дни при температура три градуса, обяснява Светослав Стоянов.
Светослав Стоянов: Полската, доколкото зная, може да трае и месец, но защо, как се произвежда, преработва, това не мога да кажа.
Донка Стоянова – търговец: Гъбата при нас я дават за 24 часа, аз на следващия ден, когато остане не я вадя, защото си губи външния вид+При нас не се задържа, но вчерашния случай – разбрахме, че има натровени и днес една гъба не сме продали.
Гъбите от Полша са започнали да се внасят преди 3-4 години и сериозно са подбили пазара на българското производство с по-ниската си цена.
Светослав Стоянов: Полската гъба е по-бяла, по-лъскава, но на вкус нашата гъба е много по-добра, това го гарантирам.
Според Стоянов, в Русе всички ресторанти и търговци, освен големите вериги, работят с гъбите, произведени в Красен.