НОВИНИ

​Бачковският манастир продава реколтата си от картофи

Бачковският манастир отглежда собствена реколта картофи, която дава и рекорден добив. Затова от светата обител решиха да продадат част от продукцията, а средствата да се използват за реставрация и укрепване на църквата. Картофите, обаче, са на път да останат в складовете на манастира, тъй като българската продукция отново е измествана от по-евтината вносна.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
12:10, 07.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Стопанството на Бачковския манстир се простира на 214 декара. Обработва се всяка педя земя. Насадени са 12 различни култури. Над 6 тона е очакваната реколта от лозовите насаждения, които ще бъдат използвани за направата на вино.

Добър добив дават още зеленият фасул и морковите, а реколтата от картофи вече надхвърля 30 тона.

Никола Кирков, агроном в Бачковския манастир: Слушал съм го от хората, че са вкусни и стават и за печене, стават и за пържене, стават и за готвене.

Земеделската продукция се използва на първо място за кухнята на манастира, а каквото остане - се продава. Цената, която борсите предлагат, обаче, е 4 пъти под очакваната.

;

Архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир: Виждаме в момента цената е много ниска, смешна, защото има голям внос, като се почне от Австрия, Гърция, Турция, Румъния, че и Египет дори . Вярно, някой ще каже пазарна икономика, да така да е... Но смешно е да се съборва цената от 1, 20 на 40 стотинки и то за български картофи. Аз не мисля, че една екологично чиста продукция струва 40 стотинки.


Никола Кирков, агроном в Бачковския манастир: Ние със земеделието едва ли ще помогнем за реставрирането на манастира, но се надяваме

В момента храмът е подкопан от влага, а стенописите се рушат. Игуменът на манастира дядо Симон обаче е оптимист и вярва, че въпреки трудностите манастирската църква ще посрещне Великден 2018-та в пълния си блясък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медици от Благоевград са против новия пропускателен режим на болницата
Медици от Благоевград са против новия пропускателен режим на болницата
Защо не тръгна делото за сградата-убиец на ул.Алабин?
Защо не тръгна делото за сградата-убиец на ул."Алабин"?