НОВИНИ

Защо не тръгна делото за сградата-убиец на ул."Алабин"?

Софийският градски съд не даде ход на делото за срутването на сградата на ул. "Алабин". Преди 10 години две момичета загинаха в кола под развалините й - Деница Ченишева и Петрина Христова. За смъртоносния инцидент са обвинени 4-ма души. Защо не тръгна делото, вижте прякото включване на Тихомир Игнатов от мястото на трагедията.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:05, 07.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Причината за решението на съда е, че един от частните обвинители Мариян Христов поиска служебен адвокат. Христов е баща на едно от загиналите под руините момичета. Той живее в Германия в момента, безработен е и не може да си позволи адвокат.

По делото са обвинени собственикът на сградата Георги Кирчев, инж. Петър Петров, който трябвало да контролира ремонта и шефовете на строителни фирми Николай Симеонов и Манчо Иванов. В съдебната зала днес се явиха трима от четиримата обвиняеми. В залата стана ясно, че Иванов от пет години вече живее и работи в чужбина и беше представляван от служебен защитник.

Обратите по делото през тези десет години са наистина показателни за бавното правораздаване у нас. През 2010 г. прокуратурата реши да прекрати разследването с мотива, че не може да се посочи кой всъщност е виновен за рухването на сградата. По-късно съдът реши да отмени решението на прокуратурата. Петима прокурори са се сменили по това дело до момента.

Днес майката на едно от загиналите момичета изрази дълбокото си разочарование. Чуйте как според нея работи прокуратурата по това ключово и показателно дело:

Александрина Ченишева, майка на загиналата Деница: Самият срок показва, че не е работила добре. Надявам се сега да се променят нещата. Първите 2-ма прокурори искаха да приключат делото със заключение, че сградата се е самосрутила. Следващите доказаха, че не е така и сега стигнахме до Софийски градски съд. Прокурорите - Чавдар Ангелов и Първолета Никова - те работиха за това да няма дело. Институцията не стои зад гърба ни. Тя защитава явно престъпниците в страната.

До момента три технически експертизи показват, че сградата е рухнала именно заради технически дейности. Според защитниците на обвиняемите обаче отговорността на рухналата сграда не е на собственика на сградата или на фирмата, която е била наета за ремонта, а трябва да се потърси на друго място. Ето какво каза той.

Константин Симеонов, адвокат: Смятам , че настоящите виновници за това, което се случи са подминати, тъй като става дума за една сграда, която е била занемарена и неподдържана. Виновни са Общината, Софжилфонд и други организации, които са довели сградата до това състояние.

Следващото съдебно заседание е насрочено за началото на октомври, когато трябва да бъде даден ход на делото.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бачковският манастир продава реколтата си от картофи
​Бачковският манастир продава реколтата си от картофи
Обновяват централния площад в Благоевград
Обновяват централния площад в Благоевград