НОВИНИ

Балканска среща на върха в Евксиноград

В двореца Евксиноград край Варна Правителствата на България и Румъния проведоха четвъртото си съвместно заседание, бяха подписани и 5 двустранни документа в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:05, 03.10.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Борисов и Тудосе определиха съвместните инфраструктурни проекти в транспорта и енергетиката като приоритет, който ще доведе до повече инвестициии и стабилност за цяла Европа. По-късно към двамата премиери се присъединиха и министър-председателя на Гърция АлексисЦипрас и президента на Сърбия Александър Вучич, с които Борисов проведе четиристранна балканска среща.

Малко преди началото на съвместното заседание тази сутрин двамата премиери откриха дългоочаканият граничен пункт край Кайнарджа и Липница, построен преди пет години. Целта му е облекчи трафика по българо-румънската граница и в него са инвестирани 6 милиона евро по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

След това Бойко Борисов и Михай кацнаха с хеликоптер при Евксиноград и разговаряха първо на 4 очи, а след това и заедно с министрите на двете държави.
След заседанието Бойко Борисов заяви, че с Михай Тудосе са си стиснали ръцете основен приоритет и за двете държави да бъдат 3 инфраструктурни проекта.

;

По-късно към двамата премиери се присъединиха и министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич, с които Борисов проведе четиристранна балканска среща.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Едно от най-важните неща за Балканите е да развиваме така нашите отношения, че Балканите да станат пример в Европа не като място за войни и убийства, а мир, стабилност, просперитет. Не сме малък пазар, 4-те държави заедно, БВП и на Румъния, и на България, и на Гърция, Сърбия се вдига. Нашата позиция не е срещу някого, точно обратното - ние искаме да помогнем на ЕС да не мисли за нашия регион, да не създаваме проблеми в нашия регион.
Александър Вучич, министър-председател на Р Сърбия: Смятам, че заедно можем да направим много за нашите граждани, за техния стандарт, така че да имаме по-малко проблеми от днес, и съм благодарен на моите приятели, благодарен съм за това, че днес ме изслушаха по един труден въпрос за гражданите на Сърбия, а това е референдумът в Каталуния и двойния стандарт на ЕС към Сърбия и Испания. Подкрепям Испания - това е една приятелска наша държава. Испания не призна независимостта на Косово, но е интересно, че ЕК реагира по различен начин. И това беше насочено срещу моя народ и държава.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Разговаряхме за много крупни, мащабни проекти в нашия район, които ако се случат, ще се промени целият ни хоризонт - газопровода ТАБ от Източното Средиземноморие. Жп връзките - свързването на Солун и Белград, връзката Солун-Русе, защо не и с Букурещ, това са мащабни проекти, които ще дадат друг размах на нашия регион. Така че тази динамика на 4-странното сътрудничество има голямо бъдеще и нашите страни са длъжни да си сътрудничат тясно, за да покажат силата и значението на това сътрудничество.

Михай Тудосе, министър-председател на Румъния: Имаме еднакви стратегически интереси да имаме енергийна сигурност и независимост. Много е важна газовата връзка между Сърбия и България, и Сърбия и Румъния, електрическите връзки, по които работим, важно е и четирите държави да действаме като един-единствен партньор по отношение на енергийните отношения с останалата част с ЕС и да избегнем единствения доставчик.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново протести в квартал Красна поляна срещу Виетнамски общежития
Отново протести в квартал "Красна поляна" срещу "Виетнамски общежития"
Георги Дичев: Частните съдебни изпълнители сме превърнати в боксова круша
Георги Дичев: Частните съдебни изпълнители сме превърнати в боксова круша