НОВИНИ

Ципрас: Разговаряхме за крупни проекти, които могат да променят целия хоризонт

И четирите държави бихме могли да изиграем съществена роля в името на прогреса, мира, стабилността и общото благоденствие и развитие на района. И четирите страни заедно можем да умножим силата, която всяка една от нас притежава в името на една обща цел. Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас след съвместната среща на България, Гърция, Румъния и Сърбия. Ципрас каза още, че по време на срещата са разговаряли за много крупни, мащабни проекти в нашия район, които ако се случат, ще се промени целият хоризонт.

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 03.10.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Ципрас заяви,че на четиристранната балканска среща са обсъдили идеята, която с премиера Борисов са обсъдили в Кавала, че българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде по същество едно балканско председателство. Обсъден е въпросът как да се оживи дневният ред от Солун от 2013 г.. Там, където беше взето решението за разширяването на ЕС.

В тези рамки е обсъдена възможността по време на българското председателство да бъде организирана среща на върха на ЕС за Западните Балкани.

"Бих искал да подчертая, че за да може ЕС да изиграе ролята, за която е призван, за да укрепне неговата международна роля и възможността да подкрепи демокрацията и демократичните ценности, трябва най-напред той да реши собствените си проблеми, във вътрешността си. Мисля, че най-напед ще бъде поставен на изпитание в нашия район. Едни критични въпроси трябва да намерят своето придвижване напред в рамките на диалога. Що се отнася до Гърция тя ще играе една важна роля и съм убеден, че например обединението на Кипър е едно от тези големи предизвикателства, които стояат пред ЕС. Връзката на ЕС с държави като Сърбия, които са в предприсъединителен период е един друг проблем, който трябва ЕС да реши.
И що се отнася до този предприсъединителен ход на страните от Западните Балкани, трябва да се основава и на играемостта, но и на една нова визия. Затова ние решихме да имаме тясно сътрудничество в редица сфери като енергийната сфера, икономиката, транспортните връзки, но също така управлението на кризи и в сферата на сигурността.
Разговаряхме за много крупни, мащабни проекти в нашия район, които ако се случат наистина ще се промени целият ни хоризонт. Например газопровода ТАБ от Източното Средиземноморие. Жп връзките - свързването на Солун и Белград, връзката Солун-Русе, защо не и с Букурещ, това са мащабни проекти, които ще дадат друг размах на нашия регион. Така че тази динамика на четиристранното сътрудничество има голямо бъдеще и нашите страни са длъжни да си сътрудничат тясно, за да покажат силата и значението на това сътрудничество."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заслонът на бъдещето
Заслонът на бъдещето
Съдия Пашкунова: Внушава се, че магистратите се поддават на въздействие
Съдия Пашкунова: Внушава се, че магистратите се поддават на въздействие