НОВИНИ

Съдия Пашкунова: Внушава се, че магистратите се поддават на въздействие

Трябва да има определен профил на хората, които трябва да членуват в съвета на съдебната власт, за мен изборът беше показателен и той доказа, че въпреки листчетата, които твърдяха някои, че се разпространяват, магистратите не се поддават така лесно на внушения, гласуват по съвест. Това каза съдия Цветинка Пашкунова по повод новия Висш съдебен съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 03.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Тя единствена "влетя" без балотаж в новия състав на Съвета. Нейната номинация беше от съдия Капка Костова от Наказателната колегия на Върховния касационен съд и взе безапелационните 988 гласа.

Иска ми се съдебната система да не е зависима. Внушава се, че магистратите се поддават на политическо и икономическо въздействие и трябва да се работи в посока на доказване на обратното, коментира Пашкунова.

Твърденията не са истина, колегите които аз познавам, с които съм контактувала в по -голямата си част са почтени.

Пашкунова коментира новия представляващ ВСС:

Цветинка Пашкунова, съдия: Струва ми се, че ако беше избран представляващ на ВСС от членовете на професионалната квота, може би това щеше да е уважение към вота на колегите, които участваха в преките избори и гласуваха за техните кандидати. Щеше сигурно и да е знак за нов модел на управление. Но това не е от значение. Колегата, който беше избран, е сред доайените и е с дългогодишен опит, така че му дължим уважение и беше избран с мнозинство на колективния орган. Моето мнение, че трябва да от професионалната квота, знак за това, че съдебната система трябва да отстоява своята независимост.


;

Тя смята, че парламентът е трябвали да предяви по-голяма отговорност при новата процедура на гласуване за ВСС.

Цветинка Пашкунова, съдия: Факт е, че демонстрираният формализъм в процедурата при изслушване и в последващата процедура при гласуване създаде съмнение за договорки и за предрешване на избора, но не мисля, че са виновни колегите, които са избрани. По-скоро тя бяха поставени в такава ситуация. Трябваше парламентът да предяви по-голяма отговорност при такава една процедура, която беше по нови правила, за да се разсеят съмнения за това, че става дума за пазарлък.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ципрас: Разговаряхме за крупни проекти, които могат да променят целия хоризонт
Ципрас: Разговаряхме за крупни проекти, които могат да променят целия хоризонт
IT център отвори врати във варненско училище
IT център отвори врати във варненско училище