НОВИНИ

Предизвикай себе си: стани ръководител полети

Една от най-високо платените професии у нас - ръководител на полети , продължава да страда от липса на достатъчно кадри.Днес Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" представи професията в "Ден на отворените врати".Посетителите имаха възможност да видят в реално време как протича процесът в оперативната зала и тренажорите за обучение на ръководителите на полети. Какво е необходимо, за да се квалифицират кандидатите и какви са предизвикателствата на професията, вижте в репортажа.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова Оператор: Лъчезар Ораков
19:28, 03.10.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Професията ръководител полети изисква кандидатите да са под 30 годишна възраст, да са физически здрави и да владеят добре английски език. По време на обучението, което продължава година и половина ръководителите на полети получават стипендия.

Георги Пеев - Генерален директор ДП "Ръководство на въздушно движение": "Около 800-850 лв. са стипендиите за младите колеги, които се обучават, а стартовата заплата на един ръководител на полети, който работи тук на контрола в залата, която виждате е около 2500лв."

През летния сезон са обработени над 330 000 полета, което е повече с близо 5% в сранение с трафика през миналата година.

Георги Пеев - ген. директор ДП "Ръководство на въздушно движение": "На практика ние имаме необходимост от удвояване на ръководителите на полети, които са в момента."

Техниката, с която се провеждат обученията на кандидатите е модерна и предлага тренировка на действията в различни аварийни ситуации.

Веселин Чолаков - ръководител полети и инструктор в ДП РВД: "Днес тренирахме удар с птица, след което самолетът губи двигател и каца аварийно на летище София."

Документите в есенната кампания за подбор на кандидати за професията ръководител на полети се приемат до 15-ти октомври.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
IT център отвори врати във варненско училище
IT център отвори врати във варненско училище
Александър Вучич: За Сърбия е много важна вътрешната връзка с България
Александър Вучич: За Сърбия е много важна вътрешната връзка с България