НОВИНИ

​Басарбовският манастир привлича много румънци за Великден​

Басарбовският манастир край Русе остава притегателно място за румънските туристи по Великден. Храмът в скалите над река Русенски Лом, е задължителен в маршрута на северните ни съседи, защото в него е живял закрилникът на Букурещ Свети Димитър Басарбовски.

bnt avatar logo
от ​Д. Димитрова, Т. Стамболиев
21:23, 26.04.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Румънска, италианска и японска реч се разнася още от сутринта на Разпети петък в манастира. Димитриу Лучиану от Букурещ организира екскурзии до България. За последните три години е посещавал с туристи страната ни 300 пъти. И винаги им показва Светата обител, където в пост и молитва е прекарвал земните си дни Димитър Басарбовски. Този път Димитриу е довел и гости от Италия.

Димитриу Лучиану: Тук се чувствам като вкъщи, много е красиво.
Анджело: Ние сме от Кремона, Италия. За нас е голяма изненада да видим вдълбания в скалите манастир - просто дъхът ми спря, невероятно е.


;

Следващата задължителна спирка е манастирът "Света Марина". Туристите са привлечени от легендата за лечебната вода, която извира в него. Задължително посещават Средновековната крепост Червен и Ивановските скални църкви. Не пропускат и да се забавляват. Предпочитат механите във възрожденски стил.

Свилена Матрова, управител на заведение: Търсят агнешко, риба, обичат скъпи ястия, кавърми...
Роберто: Ракия. И вината ви са много добри. Това обаче, което не ми харесва е режима на българо-румънската граница. Трябва по-бързо да се минава, да няма такава бюрокрация, та ние сме съседи.

Въпреки границата, дошли веднъж у нас, румънците се връщат отново и отново, за да се насладят на страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦРУ вече има профил в Инстаграм
ЦРУ вече има профил в Инстаграм
Как да разпознаем фалшивите новини?
Как да разпознаем фалшивите новини?