НОВИНИ

Бащи настояха за споделено родителство

В деня на бащата родители протестираха пред Съдебната палата в София с искане за промени в законодателството, които да им гарантират равни права над децата. Недоволстващите изтъкнаха, че в момента няма институция, която да се следи дали се изпълняват съдебните решения при развод по отношение на контактите с децата.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова Оператор: Константин Димитров
16:00, 26.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В 96 % от случаите на конфликт между двама родители съдът се произнася в полза на майката и присъжда попечителството над децата на нея, посочиха юристи. Така детето често губи контактите с баща си. Стефан Стефанов казва, че след раздялата с майката на детето му тя не позволява да се виждат.

Стефан Стефанов: Вече от една година не виждам детето си, въпреки че имам режим на лични контакти, постановен от съда, влязъл в сила, майката на детето ми го нарушава абсолютно безнаказано и за съжаление, в момента няма механизъм, по който да се реализира този режим.

В още по-сложна ситуация е Пламен Борисов.

Пламен Борисов - Асоциация за детско развитие: Моите деца са в чужбина, сега ще ида за Нова година да ги доведа, за Коледа не можах да ги чуя дори по телефона, защото просто майка му не позволява

Затова бащите настояват за равни родителски права.

Пламен Борисов - Асоциация за детско развитие: Смисълът на това споделено родителството, за което се борим, е именно да се въведат задължителни правила, които да не позволяват на някой от родителите да доминира и на конфликта между тях да предопределя къде ще бъде детето

Като символ на неравенството на родителите след разпада на семейството и празнотата в живота на детето при раздяла, бащите поставиха пред Съдебната палата половин елха - красиво украсена от едната страна и с окастрени клони от другата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Охранителят, намушкал младеж в мол, остава в ареста
Охранителят, намушкал младеж в мол, остава в ареста
Катастрофа затруднява движението по магистрала Тракия в посока София
Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" в посока София