НОВИНИ

БЧК: Опасностите в планините силно се подценяват

Опасностите в планините силно се подценяват. Необходимо е и осъществяването на по-строг контрол от институциите в планините. Това каза председателят на БЧК Христо Григоров, във връзка с инцидента, при който загина младеж под връх Тодорка.

bnt avatar logo
от Агенция "Фокус"
10:56, 20.03.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
бчк опасностите планините силно подценяват

По думите му все по-често се увеличават случаите на туристи, търсещи адреналин, извън регламентираните за това места и писти.

„Въпросът е дълбоко залегнал вътре в нас - нашият вътрешен контрол. Не можеш ти да се спуснеш в един улей и то в пет часа следобед, когато снегът се е разтопил, когато всичко е толкова меко и когато просто е забранено да се влиза в това време“, коментира Христо Григоров. Той уточни, че в улеите се кара сутрин рано, от осем - девет часа, когато снегът е още твърд. "Когато снегът омекне, завоите, които се правят, вече подпират снега и блокират лавините", поясни Григоров и акцентира на това, че процесът трябва да регулираме самите ние.

Христо Григоров добави, че лавинната опасност през този период от годината е силно повишена, като е необходимо туристите да спазват указанията за безопасност в планините. Иначе рискуват не само собствения си живот, но и този на спасителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
27 март ще е неучебен ден за всички ученици
27 март ще е неучебен ден за всички ученици
Няма открити нарушения при проверката на 205 язовира в страната
Няма открити нарушения при проверката на 205 язовира в страната