НОВИНИ

Идентифицираха нападателя от гарата в Брюксел

Белгийските власти идентифицираха снощния атентатор на гарата в Брюксел. Той е с мароканска националност, пълното му име не се съобщава. Знае се, че е живял в имигрантския квартал Моленбек в белгийската столица. Мъжът взриви куфар с експлозиви преди да бъде убит от военен патрул.

Александър Марков
от Александър Марков
10:51, 21.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

„Известна е самоличността на терориста. Успяхме да го идентифицираме“, каза той пред телевизия RTBF, без да дава повече подробности. По думите му атаката би могла да бъде значително по-сериозна, но по-мощният взрив така и не се е осъществил. Ямбон посочи също, че по-късно ще бъдат предоставени още подробности за взривното устройство.

„Терористът е използвал устройство, което предполага взрив с по-голяма сила“, заяви той.

Министърът съобщи още, че в момента полицията започва операция по претърсването на различни адреси, след като вече е известна самоличността на извършителя.

Според свидетели нападателят е крещял „Аллах е велик“ преди да активира бомбата, която е предизвикала малко огнено кълбо в подземната част на гарата. При нападението няма други жертви, освен нападателя, чиято смърт беше потвърдена няколко часа след атаката.

Междувременно централната жп гара в белгийската столица възобнови работа, като следствената група, разследваща снощния инцидент, и сапьорите, са напуснали мястото.

;

Експлозията идва дни, след като британски гражданин се опита да прегази мюсюлмани пред джамия в Лондон. При инцидента загина един човек. При друго нападение известен на властите ислямист се заби с автомобил в полицейски ван в Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на ЕНП Жозеф Дол: Правителството на Борисов работи на пълни обороти
Шефът на ЕНП Жозеф Дол: Правителството на Борисов работи на пълни обороти
Данъчните инспектори запечатаха 8 обекта в Златни пясъци и Албена
Данъчните инспектори запечатаха 8 обекта в Златни пясъци и Албена