НОВИНИ

Белгийските железничари излязоха в спонтанна стачка

Белгийските железничари от южната област Валония излязоха в спонтанна стачка от снощи, като действията им засягат движението на половината от влаковете в страната, съобщават местни медии.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:20, 26.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Белгийските железничари излязоха в спонтанна стачка

Служителите на железниците протестират срещу промени в организацията на тяхната работа, довели до съкращаване на времето за почивка. По техни изчисления с промените те губят правото на един или два почивни дни.

Преговорите с ръководството на железницата вчера не доведоха до резултат. Още във вчерашния ден в отделни райони служителите спряха работа. Не е известно докога ще продължи стачката, която започва в момент, в който учениците полагат изпити. Това допълнително обстоятелство утежнява и без това трудното положение на всички, които ползват всеки ден влак, за да се придвижат до училище или работа.

По-рано тази седмица в страната бе организиран национален протест на служителите в обществените услуги, в който участваха поне 60 000 души. Това бе второто събитие от подобен мащаб от октомври. Следващата седмица се очаква отново служителите в обществения сектор да протестират със спиране на работа.

На този фон вече 31 дни продължава стачката на надзирателите в затворите във Валония. Исканията им са свързани с въведената от правителството пенсионна реформа.

И двете стачки - в затворите и в железниците - показват за пореден път дълбокото разделение в страната: протестират служители от Валония, докато техните колеги от Фландрия остават на работните си места.

Тази сутрин се съобщава за огромни задръствания по пътищата, както и за пореден случай на самоубийство в един от затворите, където задържаните вече месец нямат право на свиждане, не получават редовно храна и не могат изобщо да излизат от килиите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверки в ресторанти  в област Благоевград
Проверки в ресторанти в област Благоевград
Курортите край Варна още търсят кадри
Курортите край Варна още търсят кадри