НОВИНИ

Без дискусия депутатите приеха на второ четене банковите промени

Народното събрание прие окончателно промените във Валутния закон, Закона за Българската народна банка и Закона за кредитните институции, които предвиждат потенциалната възможност за промяна на фиксирания към момента курс лев-евро.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:29, 06.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Промяната е по идея на Българската народна банка, но беше внесена без обсъждане в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и група народни представители. Тя предизвика критиката на опозицията заради потенциалната възможност да бъде променен фиксирания курс лев-евро.

Финансовият министър Владислав Горанов, както и управителят на БНБ Димитър Радев обаче гарантираха, че няма опасност за стабилността на българската валута и Валутния борд до приемане на еврото. Едно от неформалните условия за приемане на европейската валута е българските доходи да достигнат поне 70% от европейските.

За да се гарантира стабилността на системата, се наложи народните представители да гласуват допълнително решение, с което се гарантира, че България ще влезе в еврозоната само и единствено със сегашния курс, а именно 1 евро е равно на 1,95583 лева. Той ще важи и докато България е член на ЕРМ2, така наречената чакалня за еврозоната. Очаква се страната ни да влезе в нея в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз на Европа.

По искане на Европейската централна банка Българската народна банка ще може да санкционира кредитни институции, финансови фондове и смесени дружества.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към НС: Очаквах че БСП ще защитят позицията си, но явно тя не е силна и затова не могат да я защитят. Българският гражданин няма да усети по джоба си, по цените или по каквото и да е било, това което днес приехме като промяна.
Манол Генов, БСП: Ние сме за спокойствие у хората, да не се предизвика паника някаква, да почнат да си обръщат левовете в евро, пък и по-опасно ще стане ако започнат да си обръщат и еврото, били сме свидетели на тези неща. Така че по-добре да се пази спокойствие и да се обяснява на хората, че няма да има такива катаклизми.
Йордан Цонев, ДПС: Българският парламент миналата седмица бетонира сегашния курс на лева към еврото, с мандата, който даде на финансовия министър и шефа на БНБ с този мандат, с който ще преговарят, така че смятам, че нещата сега стоят добре.
Веселин Марешки, "Воля": Вчера бившият шеф на Валутния борд каза, че само за последния месец само 1 милиард лева са обърнати в евро, това де факто е паника и считам, че без един дебат, който може да бъде воден единствено чрез референдум, открито и с участието на всички българи може да бъде решен този въпрос.

Създава се регистър на търговците, които обработват благородни метали и скъпоценни камъни. Това решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени във валутния закон на страната. Според предложението на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова всички лица, които се занимават не само с продажбата, но и с вноса и производството на изделия от благородни метали вече ще бъдат вписвани в регистър, който ще води Министерството на икономиката.

Освен това златните и сребърни изделия, които са произведени или внесени в страната подлежат на проверка за съдържанието на благородния метал, е записано още в промяната на закона. За да бъде уредено самото вписване в новия регистър ще бъде изработена специална наредба.

Поправките в закона предвиждат и глоби и санкции за допуснатите нарушения, когато те не представляват престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийската колегия на ВСС се събира извънредно заради казуса Миталов
Съдийската колегия на ВСС се събира извънредно заради казуса "Миталов"
​Китайската общност в България с мерки срещу разпространение на коронавируса
​Китайската общност в България с мерки срещу разпространение на коронавируса