НОВИНИ

Без резултат приключиха новите преговори за Сирия

Международната група на приятелите на Сирия проведе нов кръг преговори за постигане на примирие в страната в рамките на срещата на върха на Организацията на обединените нации. Специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура обяви пред медиите, че срещата се е оказала безрезултатна.

Георги Петров
от Георги Петров
09:19, 23.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
без резултат приключиха новите преговори сирия

"Продължителна, болезнена и разочароваща" бяха определенията, дадени от Стафан де Мистура за срещата, в която участие взеха американският държавен секретар Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров, английският външен министър Борис Джонсън и други. След разговорите Кери подчерта, че Съединените щати остават отворени към нови конструктивни предложения за възстановяване на мира в Сирия. Държавният секретар подчерта, че Русия и сирийското правителство трябва дадат своя принос за постигане на мир в размирната страна.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ
"В продължение на вече много дни ние казваме, че ще са нужни незабавни и значими стъпки, за да вкараме нещата в релси, не малки промени. Действията ни не могат да бъдат базирани на изключения и пропуски, които се използват, за да се саботира прекратяването на огъня. Съединените американски щати ще продължат да преследват всяка пътека към прогреса в Сирия, защото това е единственият начин да спрем убийствата и страданията."

На свой ред руският външен министър Лавров заяви, че на срещата "не се е случило нищо" и консултациите ще продължат. Френският първи дипломат Жан-Марк Еро пък заяви, че е направил предложение всички военновъздушни акции в Сирия да бъдат преустановени, но е срещнал неодобрението на руснаците. Еро подчерта, че новата офанзива на сирийското правителство в Алепо изпраща негативен сигнал и показва нуждата от по-строги разоръжителни мерки в името на мира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въведоха полицейски час в американския град Шарлът
Въведоха полицейски час в американския град Шарлът
Музикално турне „Да живеем в чистота“
Музикално турне „Да живеем в чистота“