САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Без основни играчи на форума в Давос

Американският президент спря пътуването на делегацията на Съединените щати за Световния икономически форум в Давос, който започва на 22 януари. Преди дни Доналд Тръмп обяви, че самият той няма да участва във форума. Причината е липсата на бюджет, което блокира работата на федералното правителство вече месец. Заради вътрешнодържавни проблеми на форума в Швейцария няма да присъстват също френският президент и британският премиер.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:32, 18.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Давос - 2019. С контролирани лавини курортът подготвя безопасен терен за участниците във форума.

Очакваше се форумът да се превърне в триумф за американския президент. Но в туитър Доналд Тръмп написа, че от съпричастност към хилядите американски служители, които не получават заплати, американската делегация няма да пътува до Швейцария.

Търсенето на план „Б“ за Брекзит отказа британския премиер Тереза Мей от пътуване до Давос. В понеделник тя трябва да представи ново предложение за излизане на Великобритания от Евросъюза.

;

Френският президент няма да участва във форума заради „жълтите жилетки“. Протестите им продължават втори месец и изправиха Еманюел Макрон пред най-голямата криза в управлението му.

Клаус Шваб, основател на Световния икономически форум: Хората се чувстват несигурни, не вярват, че утрешният ден е по-добър от днешния. Това е висока степен на несигурност, която никога преди не сме виждали.
;

Клаус Шваб, основателят на Световния икономически форум, отправи критики към световните лидери, че се съсредоточават върху краткосрочни вътрешни грижи, а не върху световните проблеми, които трябва да бъдат обсъдени в Давос.

Клаус Шваб, основател на Световния икономически форум: Да, ние се превърнахме в едно глобално село. Но винаги съм казвал, че това е нещо опасно.

На форума няма да присъстват също президентите на Индия, Русия и Китай. Но пък Давос ще бъде световната премиера на новия бразилски президент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Руските власти открекоха трагедията в Магнитогорск да е терористична атака
Руските власти открекоха трагедията в Магнитогорск да е терористична атака
Камарата на строителите настоява за мерки срещу сивия сектор в бранша
Камарата на строителите настоява за мерки срещу сивия сектор в бранша