НОВИНИ

Малка част от протестиращите в Асеновград останаха в центъра на града

Без сериозни инциденти приключи основното протестното шествие в Асеновград. Малка част от протестиращите се отправи към дома на кмета с викове оставка, но ситуацията е спокойна, съобщи кореспондентът ни Николай Райшинов. Други са седнали на главната улица и скандират "долу щитовете".

Малка част от протестиращите в Асеновград останаха в центъра на града
bnt avatar logo
от БНТ
22:34, 02.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Събитието в Асеновград е завършило благополучно благодарение на мерките, които са взети, каза главният комисар на МВР Младен Маринов. Той благодари на гражданите на Асеновград, че не са се поддали на опитите за провокации.

Първо се изтеглиха сред много шум рокерите, след това и останалите участници в протеста. Полицейският кордон около ромската махала остава, но напрежение в града няма.

По-рано шествието, което наброяваше поне 6000 души с участието на агитки, рокери, предимно младежи, стигна до черквата „Св. Атанас”, след която плътен кордон от полиция осуети достъпа до ромската махала.

Протестиращите опитваха да пробият кордона, но нямаше сериозни инциденти. На място бе и директорът на пловдивската полиция.

Много хора и от страната дойдоха на протест срещу насилието, упражнено от група роми спрямо деца от местен клуб по гребане в понеделник.

Петият пореден протест започна, както вече стана традиция, от паметника на цар Иван Асен Втори в градската градина. Там продължи събирането на подписи под искането за общинска полиция - едно предложение, което Общинският съвет на Асеновград отхвърли на предишна сесия. Шествието тръгна към площада пред общината.

В събота деветимата задържани за побоя се явиха в Районен съд Асеновград с маски на лицата. Съдът ги остави в ареста с мярка "задържане под стража". На 6 юли те ще обжалват това решение в Окръжен съд Пловдив.

Полицията продължава да издирва още поне двама души, участвали в побоя, говори се и за други участници, които не са в ареста. В съда подсъдимите, на които бе предявено обвинение за хулиганство по дързък начин и с цинизъм, се явиха с адвокати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима души са загинали при самолетна катастрофа северно от Уисконсин
Шестима души са загинали при самолетна катастрофа северно от Уисконсин
Две ромски фамилии се сбиха в Пловдив
Две ромски фамилии се сбиха в Пловдив