НОВИНИ

Нова наредба в София: Без шумни ремонти между 14:00 и 16:00 часа

Шумните ремонти в часовете между 14:00 и 16:00 остават в историята, а глобата за вдигане на шум след 22:00 часа ще е 300 лв. Това предвижда новата наредба за обществен ред и сигурност, която общинарите приеха на днешното си заседание. Забранява се и събиране на дарения на обществени места, както и просията. Промените влизат в сила от 1 декември.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:14, 27.09.2018
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Наредбата ,която приеха общинарите на днешното си заседание разглежда шума в три направления- домашни дейности и съседи, публични пространства и шум от строително монтажни дейности. Тоест, ако съседите ви вдигат шум преди 8 сутринта или след 22:00 часа можете да подадете жалба на телефон 112.

Органите на реда ще дойдат да констатират нарушението и нарушителите ще бъдат глобени. Акт за нерегламентиран шум може да бъде и съставен и на строители, които къртят или взривяват между 14 и 16 часа, като ограничението ще важи и за строителните фирми, които работят по общински обекти. Просията и събирането на дарения също ще се преследва.


Всеки е давал пари на просяци на улицата. Напоследък обаче зачестиха случаите на събиране на дарения за измислени каузи и фалшиви нуждаещи се. Точно затова от общината решиха искането на пари по улиците да се наказва с глоба от 100 до 300 лв. Изключение ще правят само кампаниите на БЧК.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тези, които вървят по улиците и събират средства, излизайки с някаква кауза, която може да е фалшива, не бихме им позволили да притесняват хората, защото това и емоционално въздейства.

Миенето на стъкла на автомобили по кръстовища и светофари и просенето също се забраняват. Просията по принцип е забранена от закона и хората, които го правят добре знаят това.

- Знам, ама като ми се налага... последно само 20 лв. и няма да се върна никога повече.

- Никога не съм поискала с ръка пари, но те сами ми оставят за гълъбите.

Промени ще има и в регламента за уличните музиканти, освен че ще имат нужда от разрешително, районните кметове ще трябва да определят местата, на които тази дейност ще е позволена. Повечето музиканти още не са запознати с наредбата. Борислав Борисов наскоро е свирил в центъра на Виена. Там, ако искаш да се изявяваш на улицата, получаваш списък с часове и места, където можеш да свириш.

Борислав Борисов, уличен музикант: Значи, ето го това е и струва 6,50 евро за целия месец. Вместо да се занимаване с тъпотии, това ще е много хубаво, ако изкарат едно такова документче.
Иван Илиев, вносител на наредбата: Методиката за даване на разрешение, както беше повдигнато и в зала въпрос дали да е седмично, месечно или годишно ще бъде разработено от СО и това е предвидено в наредбата, никой не иска да ограничава изкуството.

От опозицията похвалиха авторите на новата наредба, че са премахнали текстовете, които засягаха скейтбордистите, байкъри и хората, които пият бира в парка и настояха общината да заложи повече средства за изграждането на видеонаблюдение в целия град.


Последните изменения на наредбата са от 2010 година, от тогава градската среда се е променила и това е наложило промените, уточни още вносителят на наредбата Иван Илиев. Кметът на София Йорданка Фандъкова също е категорична, че това е най-важната наредба, защото директно засега спокойствието на гражданите.

Предвидените глоби за вдигане на шум са между 100 и 300 лв. за граждани и 300 до 500 за фирми, като при повторно нарушение са двойни. Контролните органи, които ще следят за спазването на наредбата са Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичният инспекторат и пожарната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия започна защитата на Купата на България с победа срещу Пирин (всички резултати от първия кръг)
Славия започна защитата на Купата на България с победа срещу Пирин (всички резултати от първия кръг)
Ананиев и Манолова в задочен спор за задължителната здравна застраховка
Ананиев и Манолова в задочен спор за задължителната здравна застраховка