НОВИНИ

Безплатен вход в къщата музей на Яворов

Безплатен вход в къщата музей на Пейо Яворов по повод 140-тата годишнина от рождението на големия поет. Годишнината ще бъде отбелязана с поетичен рецитал на студенти от Софийския университет и актьори в двора на къщата му на столичната ул. "Раковски".

bnt avatar logo
от Ирена Маринова - стажант
10:11, 13.01.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

От 10 сутринта до 5 следобед вратите на къщата музей на Яворов ще бъдат отворени за всеки, който се желае да се докосне до живота на големия поет.

Това е домът, в който Яворов и любимата му Лора са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва в слепоочието и ослепява. Съкрушен от съдебния процес и от мълвата, която го обвинява, че е убиец, година по-късно Яворов се самоубива.

Атанас Капролов, директор на националният литературен музей: Посетителите могат да видят автентичната обстановка в която са живели Лора и Яворов. Почти всички, които влизат тук, изразяват особеното отношение което имат и чувството, че тук витае някакъв странен дух. Тук наистина витае дух на величието и трагизма.

Тук са и личните вещи на Яворов и Лора - сватбените им костюми, предсмъртното писмо на поета, както и пистолетът, с който слага край на живота си.

В памет на големия поет, в двора на къщата студенти от Софийския университет ще рецитират свои стихове, посветени на твореца. А флаери със стихове на Яворов ще бъдат раздавани на всички посетители на къщата-музей, както и на случайнте минувачи по столичната улица Раковски.

Биляна Генова, Директор Култура към Столична община: "Ще има и програма изпълнена от актрисата Йоана Буковска и актьора Божидар Попчев. Водещ - Силвия Лулчева, отново с поезия на Яворов-тук, в двора на къщата-музей Пейо Яворов."

Тържества по повод 140-тата годишнина от рождението на Яворов ще има и в родния му Чирпан. Честванията започват в 5 следобед, когато ще бъде запален огънят на Яворовата поезия.

До 5 следобед вратите на къщата музей на Яворов ще бъдат отворени за всеки, който се желае да се докосне до живота на големия поет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ти и котките следобед - стихотворения от любов за любов
"Ти и котките следобед" - стихотворения от любов за любов
След ремонт: Лошо състояние на мемориалния комплекс Христо Ботев
След ремонт: Лошо състояние на мемориалния комплекс "Христо Ботев"