НОВИНИ

През обектива в Деня на българското кино

Днес е празникът на българското кино. По този повод безплатни прожекции на български филми ще има в пет софийски киносалона. На специална цена от 5 лв. пък са премиерните заглавия "Вездесъщият", "Възвишение" и "Дъвка за балончета". Заглавия, които са доказателство, че бъдеще за родното кино има. Нашият млад репортер Ангелина Грозева се срещна с един млад режисьор - Любомир Печев.

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева
09:53, 13.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Киното е тайнство. А на снимачната площадка винаги е интересно. И често много по-трудно, отколкото ние, зрителите си представяме. Докато се стигне до това, което виждаме на екрана.

Любомир Печев - режисьор: "Аз самият съм вярвал дълги години, че взимаш една камера, започваш да снимаш и всичко се случва пред очите ти. А това не е така. Има едно изключително дълго време, в което се планира всичко, от това какво осветление ще падне по косата на главната актриса, до това кой статист ще мине пред нея."

В света на киното има имена, които служат като примери. Режисьори, сценаристи, оператори и актьори, които работят с часове за един кадър от няколко секунди.

Любомир Печев - режисьор: "Учил съм се най-много от Стивън Спилбърг, защото първият сценарий, който прочетох беше на "Челюсти", четях сценария, страница по страница, гледах и филма, кадър по кадър, за да видя кой как ги е измислил нещата."

Любомир доказва, че за мечтите са необходими упоритост и търпение. След като първоначално завършва семестриално икономика, той решава да кандидатства в НАТФИЗ. Завършва го и записва Майсторски клас- драматургия в киноцентър Бояна. Днес самият той провежда практически занятия.

Любомир Печев - режисьор: "Дванайсет или петнайсет човека трябва да си разменят ролите, тоест ако аз днес съм режисьор, утре съм оператор, след това съм сценограф."

След няколко късометражни филма, в момента Любомир подготвя първия си пълнометражен филм. Финализира сценария и започва режисьорската работа. За него киното винаги ще остане изкуство, което трябва да има послание.

Любомир Печев - режисьор: "Красотата на филма е, че те кара да мечтаеш и да мислиш извън кутията, да си представяш други светове и да се вълнуваш. Без емоция, киното е нищо."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След ремонт: Лошо състояние на мемориалния комплекс Христо Ботев
След ремонт: Лошо състояние на мемориалния комплекс "Христо Ботев"
Нови работни места в ловешко предприятие до края на годината
Нови работни места в ловешко предприятие до края на годината