НОВИНИ

След гумите Столична община започна да събира и стари дрехи за по-чист въздух

Столичният инспекторат започна акция за събирането на стари автомобилни гуми и дрехи, за да се спре произволното им изгаряне. За целта в няколко квартала, в специални пунктове, се събират този тип отпадъци.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев Оператор: Николай Балкански
08:44, 13.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Докато столичани дишат прах, пушек и изгорели газове, критиките към софийските управници вече са всекидневие. В отговор на недоволството Столичният инспекторат призова гражданите за съдействие - да изхвърлят старите автомобилни гуми и дрехи на правилните места.

Татяна Асенова - "Контрол на компонентите и факторите на околната среда", Столичен инспекторат: "Целта е да предотвратим нерегламентираното изгаряне. Да се намали възможността да се използват за друго нещо тези видове отпадъци, освен за тяхното последващо рециклиране."

Всички вкъщи имаме по една дреха, която повече никога няма да облечем. Един начин да се освободите от нея е да я хвърлите в контейнера за текстил.

Инициативата на Инспектората е превантивна. Въпреки сигнали от софиянци, оттам не са установили някъде в столицата на открито да се изгарят гуми или текстилни материали. Нарушения обаче са открити при търговски обекти. След проверки, започнали през декември, два от тях са били наказани заради горене на отработени моторни масла.

Татяна Асенова - "Контрол на компонентите и факторите на околната среда", Столичен инспекторат: "Всеки трябва да дава личен пример за това градът ни да е по-чист, да нямаме замърсявания. Имаме задължение да разделяме отпадъците, имаме изградени системи и просто трябва да го правим."

Това е вторият етап на кампанията. През първия са били събрани около 2500 гуми. Текстилни материали се приемат за първи път. И двата вида отпадъци ще бъдат предадени на рециклиране на лицензирани фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност от пожари при непочистени комини
Опасност от пожари при непочистени комини
Африканските държави поискаха извинение от Тръмп
Африканските държави поискаха извинение от Тръмп