Безплатни прегледи за туберкулоза от понеделник

От 18 до 22 март ще се проведат безплатни прегледи за туберкулозa в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

от БНТ
23:14, 15.03.2019
Чете се за: 00:24 мин.
У нас
безплатни прегледи туберкулоза понеделник

Кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, се провежда от 2009 г. Тя е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На рисковите пациенти ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания.

По време на проведени кампании през месеците март, юни, септември и декември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 души, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение, уточняват от министерството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Терористът от Крайстчърч е пътувал из България през ноември
Терористът от Крайстчърч е пътувал из България през ноември
САЩ и Канада обявиха нови санкции срещу Русия
САЩ и Канада обявиха нови санкции срещу Русия