НОВИНИ

Безредици на кюрдската Нова година в Истанбул

Безредици в Истанбул белязаха посрещането на кюрдската Нова година. 164 души бяха арестувани при демонстрации срещу забрана за масовите чествания на празника. Традиционният новогодишен празник Невруз чества освобождаването на кюрдския народ от чуждо владичество и съвпада с настъпването на астрономическата пролет.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:50, 21.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
безредици кюрдската нова година истанбул

Размирици възникнаха в 27 района на мегаполиса. Демонстрантите блокираха улици и пътища с барикади, гориха автомобилни гуми, незаконно демонстрираха с плакати и атакуваха полицейските сили с камъни, фойерверки и коктейли „Молотов“, което наложи задържането на 164 души. Страхът и паниката вчера доведоха до невиждано слаб автомобилен трафик в Истанбул, пътните артерии на мегаполиса бяха натоварени едва 17%. Заради заплахата от терористичен акт беше отложено и най-голямото турско футболно дерби Галатасарай – Фенербахче.

В Диарбекир, където посрещането на Новата година и пролетта остава разрешено, още преди няколко дни започна концентрацията на полиция и жандармерия. Мерките за сигурност са повишени до най-висока степен заради прогнозираното напрежение и заплахата от терористичен акт.

В бежанския лагер в Идомени Невруз беше отбелязан от кюрдите въпреки тежката обстановка. Мнозина изказаха съжалението си, че не могат да отпразнуват повода по родните си места.

Азиз Саида: Трябваше да празнуваме Невруз в родината си, но заради войната и унищоженията ни се наложи да бягаме от страната си. Но днес всички ние тук, кюрдите, отбелязваме нашия празник, и ще продължим да празнуваме, където и да сме. На 21-ви, Невруз, ние ще запалим огъня, който означава свобода.

Честванията бяха съпроводени от празнични песни и танци, както и от скандирания "Да живее Кюрдистан!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавният секретар на Ватикана у нас
Държавният секретар на Ватикана у нас
МВнР ще координира работата по кандидатурата на Ирина Бокова
МВнР ще координира работата по кандидатурата на Ирина Бокова