НОВИНИ

Би Би Си с материал за Динко Вълев - "бдителният ловец на мигранти"

Ямболията Динко Вълев, който патрулира с АТВ-то си по турската граница в търсене на мигранти, се прочу и извън страната ни. Би Би Си излезе днес с обширен материал за Вълев, който беше обявен за "супергерой" след сблъсъка му с 12 сирийски бежанци. Много българи аплодират бдителната му инициатива, докато други са дълбоко притеснени от действията му, започва статията си журналистът Матю Брунуосър.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
14:05, 30.03.2016
5644
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
материал динко вълев бдителният ловец мигранти

"България има нужда от хора като мен, горди българи, решени да защитят родината си", казва Динко пред журналиста от Би Би Си, докато отпива глътка прясно изцеден портокалов сок в тузарско кафене в родния му град Ямбол, на 50 км от границата ни с Турция.

Вълев е описан като полупрофесионален борец, с обръсната глава и безцеремонно поведение, с татуиран кръст на гърдите с "размерите на бифтек".

В репортажа си журналистът подробно разказва случката, при която една българска телевизия го обяви за "супергерой" заради "насилствения му сблъсък" с 12 сирийски бежанци, между които 3 жени и дете, близо до границата ни с Турция.

Цитират се думите на Динко, че той хванал бежанците с "голи ръце" и се преразказват кадрите от видеото, направено от негов приятел, на което се виждат мигрантите, проснати на земята в очакване на полицията.

Вълев казва, че бежанците идват от Сирия, за да "ни убият като кучета".", продължава статията.

"Тези са отвратителни и лоши хора и трябва да си стоят, където са", казва Динко пред репортера на Би Би Си. Вълев заявява още, че 95 процента от българите го подкрепят и описва мигрантите като "опасни терористи, джихадисти и талибани".

"България е разграден двор и е напълно неорганизирана", казва Динко, подчертавайки липсата на доверие на хората у правителството ни.

Вълев призовава за сформиране на организация от доброволци, които да се присъединят към него в патрула на границата. По думите му, на 12 март са се събрали 50 невъоръжени мъже, които да търсят мигранти с АТВ-та и джипове по гористите местности на границата ни, но ги причакали полицаите, които изплашили мигрантите. Направили го, за да не може, т.нар от репортера на Би Би Си "бдителни граждани" да ги хванат. Ето защо времето и мястото на бъдещите патрули няма да бъдат публично обявявани, заявява Динко пред Матю Брунуосър.

От Би Би Си са потърсили за коментар говорителя на "Гранична полиция" Лора Любенова, според която властите приветстват всяка информация от граждани за криминални прояви - включително нелегално преминаващи границата, но само полицията има властта да задържа и арестува хора.

В статията Матю Брунуосър цитира доклада на Асоциацията на журналистите в Европа за 2013 г., според който медиите в България са "пропити с антимигрантска риторика" и от близо 8. 500 статии за мигранти, най-често употребяваните думи са "заплаха" и "болест".

От журналиста не убягва и идеята на Божидар Димитров да прекръсти мигрантите, както и предложението му България да приема само жени и деца.

"Обществениците открито насаждат страх и враждебност срещу бежанците, последователно представяни като заплаха за българското общество", казва Маргарита Илиева, директор на правната програма към Български хелзински комитет. Българският хелзински комитет е подал сигнал до прокуратурата срещу Динко Вълев заради извършени от него "половин дозина престъпления: обида, отправяне на заплахи, незаконно задържане, насаждане на етническа омраза и етническо насилие", пише още в статията.

Би Би Си съобщава, че когато Вълев е привикан за обяснения в районното в Бургас, пред сградата го чакали над 30 души, които скандирали "Динко е герой!" и "Не искаме мигранти!"

В статията има и интервю с Харалан Александров, социален антрополог в "Нов Български университет", според когото "българите не са повече или по-малко ксенофоби, отколкото всеки друг европеец", но за ядосани заради "корупцията, бедността, разочарованието от членството си в ЕС и нефункиониращата съдебна система".

Александров обяснява, че имаме "историческа травма", за това, че България е била част от Османската империя за 500 години и "националната пропаганда е програмирала българите да виждат във всеки представител от ислямския свят потенциален изнасилвач и терорист".

В същото време неспособността на Европейските лидери да се справят с мигрантската криза е "окончателно доказателство, че ЕС е изморена, сбръчкана стара баба, която позволява да бъде пипана и изнасилвана от похотливи и хищни мъже", казва още социалният антрополог за Би Би Си.

В края на материала журналистът Матю Брунуосър твърди, че има и нова загриженост, а именно - вероятността пътят на мигрантите да се промени, след затварянето на Балканския маршрут. Той цитира думите на премиера ни Бойко Борисов, че държавата има готовност да вдигне ограда и на границата с Гърция, ако това стане необходимо.

"Междувременно кметът на Тополовград, между Ямбол и турската граница, влезе в новините като помоли министъра на отбраната за военна екипировка, за да създаде отряд за бързо реагиране от местни доброволци, в случай че потокът от мигранти ескалира - бронетранспортьор, бронирано разузнавателно превозно средство, два бордови военни камиони, 30 автомати АК-47, униформи, кубинки и палатки. Той каза, че около 200 местни мъже са дали заявка, че ще станат доброволци", завършва материалът на Би Би Си.

Припомняме ви, че преди две седмици подобен материал за Динко Вълев излезе и в "Дейли мейл".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирийски бежанец е сред замесените в атентатите в Брюксел
Сирийски "бежанец" е сред замесените в атентатите в Брюксел
Алтернативен данък между 400 и 1000 лв. за таксиметровия превоз на пътници
Алтернативен данък между 400 и 1000 лв. за таксиметровия превоз на пътници