НОВИНИ

Благодатният огън пристигна на българска земя

В храма Св. Александър Невски най-първо пристигна Благодатния огън от Йерусалим. Неговото запалване се случва само на православния Великден. Благодатният огън беше донесен тук от църквата на Божи гроб в Йерусалим с делегация на българската патриаршия, която пътува с правителствения самолет. Вижте първото раздаване на Благодатния пламък...

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Мартин Гицов
20:20, 30.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Благодатният огън, наричан още Небесен, слиза в навечерието на православния Великден. В първите няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря. Появата му е едно от чудесата на света. Сложна церемония изключва съмненията за човешка намеса. И сега вратите на параклиса на Божи гроб бяха запечатани с восък. Това изключва наличие на традиционни източници на огън и гарантира, че всички кандила в параклиса са изгасени. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим.

Печатът бе счупен малко преди влизането на Теофил Трети, а в пещерата бяха внесени голям сребърен фенер и 33 свещи, колкото е Христовата възраст. Патриархът влезе сам и отправи коленопреклонна молитва, наблюдаван в така нареченото Предверие на ангела от архиерей на Арменската църква в Ерусалим. Малко преди 14.30 патриарх Теофил Трети изнесе Благодатния огън от параклиса на Божи гроб и го раздаде на вярващите.

БТА

По стара традиция православните в Ерусалим тичешком разнасят огъня до всички църкви в Светия град. Тази година по настояване на израелските власти църковно-държавните делегации от православния свят са по-малобройни, за да бъдат по-лесно охраняеми.

Мики Розенфелд, говорител на израелската полиция: Разположени са повече от 3 500 служители, включително от гранична полиция, екипи под прикритие и специални части. Хиляди туристи идват за церемониите в района, засилените мерки за сигурност ще продължат през целия ден.

Смята се, че ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще бъде последният ден за човечеството, когато ще настъпи Второто пришествие.

;

На Летище София по традиция чакаха свещеници от всички епархии в страната, за да вземат още там частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. Хиляди хора на Велика Събота станаха свидетели на слизането на Благодатния огън в храма Възкресение Христово на Божи гроб в Ерусалим. Патриарх Теофил Трети го предаде на вярващите, които запалиха от него връзки от 33 свещи, каквато е Христовата възраст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 години от Априлското въстание - Паметникът в Панагюрище
140 години от Априлското въстание - Паметникът в Панагюрище
Група за взаимопомощ на сънародници, изпаднали в беда в Гърция
Група за взаимопомощ на сънародници, изпаднали в беда в Гърция