Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Български геолози откриха пет нови фосили на растения на Антарктида

Български учени участваха в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида, която откри пет нови за континента фосилизирани флористични останки. Те са с възраст около 90 милиона години, което е началото на кредната епоха, когато на сега заледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Това съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция.

от БНТ
13:07, 01.02.2019
Чете се за: 00:28 мин.
Още
български геолози откриха пет фосили растения антарктида

Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот.

Откритието е направено по време на едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана на о-в Ливингстън от геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колеги д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул.

Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южния континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха 7 мъже в момент на разкомплектоване на краден микробус
Задържаха 7 мъже в момент на разкомплектоване на краден микробус
Над 1 млн. винетки са продадени до края на януари
Над 1 млн. винетки са продадени до края на януари