НОВИНИ

Българите одобряват идеята за споделено пътуване, сочи проучване

Почти три четвърти от българите са склонни да пътуват споделено, показва онлайн изследване, извършено по поръчка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Данните от него бяха представени дни преди началото на Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе от 16 до 22 септември под мотото "Заедно стигаме по-далеч".

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:07, 12.09.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Модерният начин едновременно да се движиш екологично и да спестиш пари е добре приет и в България.

Почти половината от общо 800 анкетирани на възраст между 18 и 65 години никога не са опитвали споделено пътуване. Над 72% от всички биха го направили.

Според проучването споделено пътуване може да бъде и разходка. Обикновено обаче участниците разделят разходите за автомобил или друго превозно средство.

Атанаска Николова - зам.-министър на околната среда и водите:
"Много са механизмите, които стимулират намаляването на броя на автомобилите в градски условия и всъщност споделеното пътуване е един от тези механизми."

От екоминистерството заявиха, че все пак предпочитат хората да използват градски транспорт, велосипед или да вървят пеша.

Един от приоритетите на предстоящото европредседателство ще бъде да убеди българите да се грижат повече за околната среда у нас, където въздухът е сред най-мръсните в Европа.

Огнян Златев - ръководител на представителството на Европейската комисия в София:
"Подобряването на качеството на живота на гражданите не се случва само с въвеждане на някакви нови регулации и законодателства, а с промяна на съзнанието, т.е. всички ние трябва да стигнем до съзнанието, че за да можем да живеем по-добре, т.е. да дишаме по-чист въздух, всеки сам трябва по някакъв начин да допринесе за това и един от начините е именно намаляване на броя на автомобилите в големите градове."

В събота започва Европейската седмица на мобилността, която рекламира устойчивия транспорт.

Засега за нея са регистрирани 25 български общини. До петък трябва да стане ясно с какви програми ще участват в кампанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън ще посети Карибските острови, засегнати от Ирма
Борис Джонсън ще посети Карибските острови, засегнати от "Ирма"
Отново изпочупени плочки и прекъсване на захранването заради нови колчета
Отново изпочупени плочки и прекъсване на захранването заради нови колчета