НОВИНИ

​България и Китай ще засилят своето сътрудничество на регионално ниво

За това се разбраха представители на двете страни по време на среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай. София за първи път беше домакин. И докато Китай настоява за по-облекчени условия за туризъм, европейските държави продължават да търсят пазар за стоките си на Изток.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:35, 20.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Върховенство на закона, защита на човешките права и прозрачност. Зад тези цели се обединиха представители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Живеем в много тревожен свят, напрежението витаеше в Брюксел и желанието на всички от Европа и Азия беше да се постигнат за в бъдеще по-добри резултати.

Според българския премиер две са основните предизвикателства за международните отношения - миграционният натиск и междудържавните санкции.

Бойко Борисов, министър-председател на България: В същото време сме в условия на санкции от САЩ към Китай, към Русия, от ЕС към Русия. И на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма, имаше и много песимизъм, защото ако приемем, че свободния пазар и конкурентоспособността са движещите сили за едно успешно бизнес сътрудничество, санкциите са точно пръта в колелата, който спира и променя конкурентоспособността.

Основните теми на днешната среща - туризъм, селско стопанство, индустриални зони, малки и средни предприятия. Част от китайските региони направиха презентация на своите области, за да привлекат български туристи.

Цао Дзиенмин, зам.-председател на постоянния комитет на общото китайско събрание на народите: Създадохме механизми за сътрудничество, като се разшириха областите и се подобриха резултатите. Традиционното приятелство между Китай и страните от Европейския съюз доведоха до срещи на високо ниво. Доверието между нашите две страни се заздрави и в момента имаме най-добрите взаимоотношения през последните години.

Цао специално подчерта, че за развитието на туризма между страните от балканския регион и Китай е необходимо и увеличаване на самолетните линии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 загинаха при атаки на изборите в Афганистан
Над 20 загинаха при атаки на изборите в Афганистан
​Президентът Румен Радев коментира решението на македонския парламент
​Президентът Румен Радев коментира решението на македонския парламент