НОВИНИ

България и Македония заздравиха бизнес отношенията с форум в Скопие

Македония има интерес да участва в проекта АЕЦ "Белене" и газовия хъб "Балкан", стана ясно след най-големия Българо-македонски бизнес форум, който се проведе в Скопие. Страната би могла да участва като съдружник, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който води правителствената делегация от наша страна.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Васко Йотов
20:09, 17.01.2019
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Все още този интерес е в начална фаза, Македония проучва дали, включвайки се в този проект, би задоволила нуждата от базови енергийни мощности - каквато нужда има към момента, обяви македонският вицепремиер Кочо Ангюшев. Разговорите по тази тема с българската страна тепърва предстоят.

Томислав Доновчев обяви, че проектът за АЕЦ "Белене", базирана на частна инвестиция, но с държано участие, е напреднала. И че страната ни е отворена за участие и на наши съседи, приятели и партньори.

Очевидно тепърва ще се водят сериозни разговори. Идеята за това, "Белене" да се превърне в общобалкански проект, се появи в началото на 2018 г., когато премиерът Бойко Борисов анонсира възможността за общо финансиране на този проект.

Двете страни днес в Скопие говориха още и за газовия хъб "Балкан", за доизграждане на коридор номер 8 от Албания през Македония до България. Разбрахме се и за практически общ граничен контрол.

Конкретни разговори дали и как Македония би участвала в АЕЦ "Белене" ще се водят в следващите месеци, обяви на Българо-македонския бизнес форум вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика: Знаете много добре, че ние готвим процедура за привличане на стратегически инвеститор, въпреки това държавата ще запази един дял, защото ние имаме собственост, реактори, площадка, лицензии, разрешителни, но считаме, че ако има наши съседи, приятели, партньори, които също искат да участват в проекта, такава възможност трябва да бъде осигурена.

Възможно е македонско участие и в газовия хъб "Балкан".

Томислав Донев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика: Аз не изключвам възможността - газовият хъб "Балкан" освен газова свързаност, той е и търговска платформа, освен всичко друго ще е и дружество. Ние нямаме намерение то да бъде изцяло българско.

Двете страни се договориха още за общ граничен контрол, който да влезе в сила до месеци.

Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика: Европейското законодателство го позволява. Оттук нещата за мен са организационни, трябва да се вземе решение на територията на коя от държавите ще е смесеният наряд, екип за влизане и за излизане.

Доизграждане на коридор номер 8 и жп-линията Скопие-София са сред другите основни договорки.

Томислав Донев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика: Езикът е по-бърз от железницата по принцип и е лесно да ви кажа например 2024-2025. За нас това е един от акцентите и приоритетите.

На бизнес форума, който събра 100 фирми от двете страни, беше обявено: целта е стокооборотът от 700 милиона евро до скочи до 1 млрд. Затова България откри и търговско представителство в Скопие.

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката - Виждаме много силна динамика в търговските отношения между двете страни. Изключителен ръст на инвестициите и в двете посоки.

България изнася традиционно електроенергия за Македония, а внася оловно-цинкови руди и необработен тютюн.

Владимир Владимиров, Българо-македонски бизнес клуб: В една от годините, 2-милионната Македония, българският износ към Македония беше по-голям от нашия износ към Руската федерация, тоест това дава една добра представа за потенциала на Македония.

Търговското салдо през годините неотменно е положително за страната ни и бележи ръст с 6%.

На форума стана ясно още, че след подписването на Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. има и ръст в туристопотока между двете страни - 88 000 македонци посещават България годишно и 49 000 българи посещават Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха отлагането на спорните промени в Закона за горивата
Приеха отлагането на спорните промени в Закона за горивата
В Русе предлагат бърза диагностика на грипните вируси
В Русе предлагат бърза диагностика на грипните вируси