НОВИНИ

Нено Димов: Да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът

Ски туризмът е доходоносен и хората, които живеят в районите, където той може да се развива, могат да печелят добре. Това заяви в студиото на „Още от деня“ екоминистърът Нено Димов. Той подчерта, че е нужно да се постави кардинално въпросът дали и как да се развива ски туризмът в България.

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 17.01.2019
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително. Така екоминистърът Нено Димов коментира решението на ВАС за устройствения план на Национален парк „Пирин“.

Въпрос е да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, като в цяла Европа се строят между 180-200 лифта на година, допълни Димов.

Нено Димов, министър на екологията: Този вид туризъм е доходоносен. Хората, които живеят в такъв тип планински и полупланински райони печелят добре, защото той освен зимата, се развива и лятото.
;

Нено Димов увери, че от утре започват срещи с международни консултанти, които да излязат с независима, експертна оценка, какво може да се направи с концесията на Банско, след което ще се предприемат конкретни стъпки.

;

Нашите сънародници твърдят, че на сръбска страна има замърсяване, заради което министър Димов е поискал информация за замърсяването на водите на р. Драговищица, която се влива в Струма, както и за инвестиционните намерения за мината „Караманица“.

Нено Димов припомни, че трябва да се направят проучвания, преди да започне проектът за проучване на златната мина „Злогош“ край Кюстендил.

;

Възстановяването на резрушените дюни в къмпинг „Смокиня“ няма да бъде естествено, защото то протича в дълъг период на време, но ще бъде възможно най-близко до него. Нено Димов определи разрушаването на дюните като „безобразие“ и изрази надежда да има наказания. Собствеността е не само привилегия, но и отговорност, допълни той.

Нено Димов коментира и мерките, които се предприемат за замърсяването на въздуха в София. Той изтъкна, че местата за преработване на вторични суровини трябва да се изнесат извън града, тъй като са основен източник на изгаряне на нерегламентирани отпадъци.

;

Той подчерта, че България има възможности за ски туризъм.

Нено Димов, министър на екологията:Това е работа на Министерството на туризма, ние сме обсъждали като цяло, че България има възможности в развитието на туризма, как това ще се процедира пак казвам тук конкретният повод е за това какво може и не може да се прави в националните паркове - те всъщност обхващат може би най- големите планини в България, където може да се развива този вид туризъм, така че към този етап с това решение на съда - не може да има развитие.

Конкретният въпрос е какво може и какво не може да се прави в природните паркове, защото те обхващат районите, където може да се развива ски туризмът. С това конкретно решение подобно развитие засега е невъзможно, изтъкна той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийството в Банишора вероятно е извършено заради ревност
Убийството в "Банишора" вероятно е извършено заради ревност
Националният предизборен щаб на ГЕРБ проведе поредно заседание
Националният предизборен щаб на ГЕРБ проведе поредно заседание