НОВИНИ

МОСВ ще търси международен консултант за разширението на концесията на Банско

Министерството на околната среда и водите ще търси за съвет международен консултант преди да разшири концесията на Банско. Това обяви след днешното заседание на Министерския съвет екоминистърът Нено Димов. Ще бъде ли увеличена концесионната такса на ски зоната и как министърът коментира новообявения собственик на консеционера "Юлен" Марк Жирардели, вижте...

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:05, 19.12.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разбрал едва този понеделник, че бившият скиор Марк Жирардели е собственик на концесионера в Банско като лично самия той му го е съобщил.

Димов беше категоричен, че няма да вземе отношение по темата дали Жирардели е бил в конфликт на интереси като собственик на "Юлен" докато е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова. Също така обясни, че не се съмнява, че скиорът е мажоритарен собственик на "Юлен".

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Той декларира, декларацията е направена от него мисля и публично, така че аз нямам основание да имам съмнение, а що се отнася до конфликта на интереси аз нямам знанието да мога да кажа, това е въпрос, който трябва да се решава от други институции.
;

Темата обаче коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Няма конфликт на интереси. Аз никога не съм знаела, че той е бил собственик на "Юлен", разбрах го в понеделник. Второ той е бил посланик на българския туризъм за навън, участвал е в наши изложения. Не е получавал възнаграждение от министерството на туризма за тази си дейност.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е категоричен, че концесионният договор за ски зоната в Банско трябва да бъде променен.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Още в първата точка на този концесионен договор се говори за едни граници, втори граници, една територия, като въобще не е ясно кой откъде идва, като има само един елемент, който е безспорен и това е контурът на териториално устройствения план.
;

Министърът обаче обясни, че управляваното от него ведомство се нуждае от консултант при това международен, който да даде съвет. Димов има вече позволението на Министерския съвет да промени концесията на Банско.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Става дума за необходимостта от икономически анализ и желанието на правителството да повиши концесионното възнаграждение, което също е такъв елемент.

Все още не е ясно в какъв срок ще бъде променена концесията на Банско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Газпром Експорт не хареса транзитните такси на Турски поток през България
"Газпром Експорт" не хареса транзитните такси на "Турски поток" през България
Санкцията на БЕХ е коментирана на днешното правителствено заседаниe
Санкцията на БЕХ е коментирана на днешното правителствено заседаниe