НОВИНИ

Започват пробите на третата линия на метрото

Утре пускат трамваите по столичната улица "Граф Игнатиев". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строежа на третата линия на метрото. След около месец трасето ще бъде тествано с пробни метровлакове, пускането на третия лъч се очаква да стане през 2019 г.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:20, 19.12.2018 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Почти три месеца се забави пускането на трамвая, като първоначалната обявена дата беше 1 октомври. Това, което забави завръщането на мотрисите са многобройните проблеми по обекта. Заради причинените затруднения, кметът на София Йорданка Фандъкова, помоли за извинение гражданите. Работата по настилките продължава.

Все пак добрата новина е, че от утре трамваите с номера 10, 12 и 18 отново ще се движат по улица "Граф Игнатиев" по обичайното си разписание. По цялото трасе са разположени временни и постоянни ограничители, като апела е да не се движете по трамвайните релси.

А днес заедно с министъра на транспорта Росен Желязков и директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, кметът на София инспектира третата метролиния, като я пропътува с открито влакче.


След пускането на новите 8 километра, от метростанция "Красно село" до метростанция "Орлов мост" ще се стига за около 7 минути.

Първите тестове на третата метро линия вече са факт. Днес за първи път открито влакче с пътници, пропътува разстоянието между бъдещите метростанции бул. "България" и "Красно село".

Гражданите ще могат да се возят на новото метро през есента на 2019 г. А в началото на 2020 г. трябва да бъдат готови и четирите станции от "Красно село" през "Овча Купел" до "Горна баня".

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Също така вече започна и изграждането и на ЖП гарата в "Горна баня", която ще бъде свързана със станцията на метрото, така както направихме на гара "Искър".

Очакваме с пускането на третата линия, половин милион души в София да ползват най-удобния екологичен градски транспорт.

Цялата трета линия ще е максимално обезопасена. Инцидентите ще бъдат сведени до минимум, благодарение на преградни стени с врати, които ще е отварят само при пристигането на влака. Строителството на тази отсечка е било от най-проблемните до сега.

Следващите два етапа от третия метро лъч са 3 станции по бул. "Владимир Вазов" и отсечката от "Гео Милев" до зала "Арена Армеец" с 6 метростанции.

инж. Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" ЕАД: Идеята е те да започнат да строят от 2021 година и 2024-25 година да бъде изцяло завършена третата метролиния.

Напоследък в пиковите часове метростанция "Сердика" буквално прелива от хора. За да се подобри ситуацията в момента се прави анализ какви са възможностите.


Забавянията по строежа на третата метролиния са в рамките на месец, което е допустимо, коментира още инж. Братоев. След пускането ѝ ще бъдат спестени около 90 000 тона вредни емисии годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер: Оттеглянето на Великобритания без правила ще бъде пълна катастрофа
Юнкер: Оттеглянето на Великобритания без правила ще бъде пълна катастрофа
Доклад на ЕК: 405 милиарда евро са инвестирани в реалната икономика на Европа
Доклад на ЕК: 405 милиарда евро са инвестирани в реалната икономика на Европа