НОВИНИ

Правителството реши: Създава се нова детска многопрофилна болница

Правителството издаде постановление за увеличение на минималната работна заплата и отпуска допълнителни средства за болниците ,,Пирогов'' и ,,Лозенец''. Тема номер едно на днешното заседание беше създаването на детска многопрофилна болница, която ще обедини всички детски отделения в СофияЗаседанието на кабинета следи репортерът ни Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:12, 19.12.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Преди броени минути приключи заседанието на правителството. Едно от решенията, които беше очаквано отдавна, е издаване на постановление за увеличаване на минималната работна заплата до 560 лв. от 1 януари.

Припомняме, че Бюджет 2019 предвижда увеличение с 10 % на заплатите в бюджетния сектор и 20% увеличение на заплатите на учителите. Освен това на днешното заседание беше освободена като министър, отговарящ за Европредседателството Лиляна Павлова. След броени минути тя ще даде своя отчет за изминалата една година.

Тема номер едно на днешното заседание беше създаването на детска многопрофилна болница, която ще обедини всички детски отделения, които в момента са разпръснати из цяла София. Според изчисленията на здравното министерство, само строителството на детската болница ще струва 20 млн. лева. Тя ще бъде изградена до "Александровска болница", където така или иначе беше започнат строежа на подобна болница.

Първоначалната идея на правителството беше да превърне болница "Лозенец" в детска болница, но след като това не беше възприето като идея от НС, се потърси друго решение. Правителството реши в крайна сметка болница "Лозенец" да не бъде правителствена, а да премине към Софийския Университет, където ще се обучава и студентите по медицина на университета.

Още за създаването на новата болница от премиера и здравния министър:

Бойко Борисов, министър-председател: Взехме решение с министър Ананиев, ще му подсигурим необходимото финансиране тази 13 етажна сграда, която е в груб строеж. Ще трябват около 20 милиона да се довърши. Това гарантира и обучението на студентите, Медицинския факултет и всички притеснения в тази тема.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Национална многопрофилна детска болница ще има. Не мога да си позволя за пореден път да обещаем на поредното поколение български граждани, че ще изградим такава многопрофилна детска болница и да не изпълним своето обещание.
;

Новата болница ще бъде готова до средата на 2020 г. обясни министър Ананиев. Той допълни, че техниката и оборудването за нея ще бъдат осигурени от останалите детски отделения, но ако се наложи закупуването на ново оборудване, ще бъдат отпуснати допълнително средства.

Освен това на днешното заседание правителството отпусна и 4 млн. лева за отделението по изгаряния на "Пирогов".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след оставката на белгийския премиер
Реакции след оставката на белгийския премиер
Остри реплики между БСП и ГЕРБ заради глобата на БЕХ
Остри реплики между БСП и ГЕРБ заради глобата на БЕХ