Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред МОСВ

Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред Министерството на околната среда и водите. Те са недоволни от бездействието на институциите по случая с мина „Караманица" в Босилеград, както и от издаденото разрешение нова мина да започне да проучва възможностите за добив на злато в Кюстендилска област. Това стана причина и да поискат оставката на министър Нено Димов.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:42, 16.01.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Сръбски мини замърсяват с тежки метали притоците на река Драговищица, която се влива в българското течение на Струма. За това от месеци се оплаква местното население.

Ботьо Христов - председател на "Еко Био Правда", гр. Босилеград: Съдържанието на олово е 20 пъти над нормите, на мед 40 пъти над нормите.

Вследствие на това в региона имало ръст на онкологичните заболявания.

Екологична катастрофа протестиращите очакват не само в Босилеград, но и в Кюстендилска област.

Димитър Куманов - Сдружение "Балканка", гр. София: Там предстои да направят три нови ВЕЦ-а, тая отровна вода ще се движи само по тръбите им и ще се излива директно на българската граница в река Драговищица.
;

Още преди месец от екоминистерството им отговориха, че замърсяване на българска територия за момента няма. Министър Нено Димов днес се срещна с протестиращите граждани. Той припомни, че от Сърбия е поискана информация за качеството на водите на реката на сръбска територия и за дейностите, извършвани в района.

До дни той очаква да се срещне със сръбския си колега.

Като закъснели обаче определиха протестиращите действията на екоминистерството по случая с мина „Караманица", тъй като според тях е изпуснат законовия срок за реакция, определен от конвенцията за трансгранични оценки на въздействие.

Димитър Куманов - Сдружение "Балканка", гр. София: Всички води от флотацията се изхвърлят в едно дере, което е приток на река Караманица и тръгват към нас.

Според екоминистерството проектът за проучване за добив на злато в мина Злогош в района на община Кюстендил може да стане факт само след като се преминат задължителните процедури.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще оцелее ли кабинетът Ципрас?
Ще оцелее ли кабинетът "Ципрас"?
Млада жена е била убита в столичния кв. Банишора
Млада жена е била убита в столичния кв. "Банишора"