НОВИНИ

Eкоорганизации от България и Сърбия излязоха на протест пред МОСВ

Екоорганизации от България и Сърбия протестираха пред Министерството на околната среда и поискаха оставката на министър Нено Димов. Те са недоволни от бездействието на институциите по случая с мина „Караманица" в Босилеград, както и от издаденото разрешение нова мина да започне да проучва възможностите за добив на злато в Злогош. Министър Нено Димов прие протестиращите в кабинета си.Повече за мотивите им - вижте във видеото

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
06:28, 16.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според организаторите на протеста, функционирането на тези мини ще отрови водите в общините Кюстендил, Трекляно и Земен, а замърсяването на българското течение на Струма с тежки метали е въпрос на време.

Досега жителите на Босилеград протестираха в Сърбия, като в началото на януари местните миньори им отговориха с контрапротест.

От Министерството на околната среда и водите в края на миналата година заявиха, че замърсяване на българска територия няма.
Димитър Куманов, организатор на протеста Сдружение "Балканка": Може да видите в сръбско предвиждат 4 мини, 2 за олово и цинк, 2 за злато и засега поне едната мина, която сме снимали изхвърля директно от флотацията всичко в река Караманичка. В момента със сигурност тия води потъват и в момента замърсяват, подземните води в района. Това е гигантския проблем. Отделно нашите са разрешили допълнително една огромна мина да се прави, която е в район пълен с живак и арсен имаме геоложки данни от Софийския университет и от БАН.
Александър Димитров, организатор на протеста от Босилеград: Това, което касае Босилеград много трудно може да се вземе тук, то трябва да се вземе в Белград, но определено натискът трябва да дойде от българска страна, така че това са нашите надежди.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Световният ден на „Бийтълс
Днес е Световният ден на „Бийтълс"
НС ще гласува предложението на кабинета за започване на преговори за F-16
НС ще гласува предложението на кабинета за започване на преговори за F-16