САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

България и САЩ обсъдиха идеи за подпомагане на православните общности по света

Чрез помощите си за развитие България и САЩ могат да подкрепят православните общности в Северен Ирак и Сирия, като участват във възстановяването на храмове. Тази възможност обсъдиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и посланикът за специални поръчения в Държавния департамент на САЩ по въпросите на свободата на вероизповеданията Самюел Браунбек, съобщи Външно министерство.

от БНТ
18:58, 09.05.2019
Чете се за: 00:24 мин.
По света
България и САЩ обсъдиха идеи за подпомагане на православните общности по света
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: България традиционно има добър поглед върху Сирия и Северен Ирак и е силно обезпокоена от случващото се с религиозните общности там.

Тя изтъкна, че подобно сътрудничество е важно за българската държава, която работи последователно за равноправието и свободата на религиите. Като пример тя посочи, че в България има малка, но добре развита и интегрирана сирийска общност.

Самюел Браунбек посочи, че подобни проекти са важни за общностите в зони на конфликт, не само защото гарантират свободата им на вероизповедание, но им дава допълнителен стимул да останат по родните си места, вместо да емигрират.

Като друга възможност за подпомагане на религиозните общности по света министър Захариева повдигна въпроса за нуждата на българите в САЩ от православни храмове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Аерофлот отмени 11 полета със Сухой Суперджет 100
"Аерофлот" отмени 11 полета със "Сухой Суперджет 100"
Бойко Борисов: Само обединена и силна Европа ще гарантира мира
Бойко Борисов: Само обединена и силна Европа ще гарантира мира