НОВИНИ

България очаква от ЕС още 400 млн. евро за охрана на границата

България е поискала от Европейския съюз още 400 милиона евро за охрана на външната граница на съюза за следващите десет години. Това каза в Брюксел вътрешният министър Валентин Радев, който участва в заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи от ЕС. Радев уточни, че досега за страната ни са одобрени само 160 милиона евро. Според него България е в тежко състояние, защото е зависима от това какво ще се случи в Турция и уточни, че там в момента има 2 милиона и половина мигранти.

bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 18.05.2017
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Радев е поискал на среща с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос удължаване на срока, в който нашата страна да усвои вече отпуснатите 160 милиона евро за същата цел. Министърът посочи, че България настоява за справедливо отношение към първата страна, през която мигрантите са навлезли в ЕС. Той направи този коментар по повод обсъжданите промени в Дъблинското споразумение, според което мигрантите следва да бъдат върнати в страната от ЕС, през която са влезли.

По думите на Радев този въпрос се отнася също за Гърция и Италия, а може би частично и за Франция. Държим първата страна да не бъде отговорна докрай, поясни министърът. Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем "наказвани" да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж. Не е справедливо. Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но се надяваме до нашето председателство на Съвета на ЕС да направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят, посочи министърът.

Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч - зависим от това какво се случва в Турция, там има 2.5 милиона мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава, попита той. За нас е много опасно - в Гърция има 50 хиляди, там някакси се справят; в Италия има още повече - над 200 хиляди годишно. В България не е така, ние се справяме, като пазим границата, посочи министърът, но отбеляза опасността границата да бъде "пробита от много хора".

В отговор на призива на ЕК по-рано тази седмица нашата страна да смекчи очакванията си към мигрантите, кандидатстващи за разселване у нас от Италия и Гърция, той посочи, че всички държави проявяват претенции. Питаме те (кандидатите - бел. кор.) християни ли са, ако може да бъдат проверени, както правим с Турция - проверяваме всеки, който може да дойде у нас, поясни Радев. Министърът посочи, че България е изправена пред потенциална опасност, каквато няма дори за Италия. Голямата вълна, ако има, дано не се случва, ще дойде срещу България, без значение какви огради сме построили, допълни той.

По повод днешното двойно убийство в София той благодари на своите колеги, че бързо са реагирали и бързо извършителят е бил заловен. Министърът определи случая като тежък инцидент, какъвто не се е случвал скоро. Той изрази надежда да бъдат установени причините, дали извършителят има "психически отклонения или нещо друго". Да убиеш двама души съвсем не е лесно, не се прави така, коментира Радев. Той посочи, че като гражданин коментарът му е, че първото нещо, което може да се предположи за извършителя, е, че има психически отклонения. Ще видим дали има или няма. Най-лесното и бързо нещо за предотвратяване на тероризма или такива битови престъпления е оръжието да бъде недостъпно за гражданите, коментира министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Робърт Мълър ще разследва Тръмп за връзки с Русия
Робърт Мълър ще разследва Тръмп за връзки с Русия
Вижте най-дългата котка в света
Вижте най-дългата котка в света