НОВИНИ

България по Коледа през прозореца на Родопската теснолинейка

Едно българско семейство, живяло в Германия, е избрало да прекара празниците във вагоните на единствената теснолинейка у нас. Евелина и Здравко обожават архаичния влак, който минава през Родопите. Сега членуват в гражданско сдружение, което цели да запази и развие машината и пътуването с нея. България по Коледа през прозореца на вълшебно купе - разказ на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:20, 28.12.2017
11048
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Може да е учудващо за някои, но именно теснолинейката се превръща за Евелина и Здравко в символа на българския дух, особено след повече от 10 години, прекарани в чужбина. Разказват ми, че преди време е имало идеи за закриването на линията, защото била губеща. Това ги провокира да се присъединят към съмишленици в сдружение, за да запазят влака.

-"Една голяма част от хората нямат очи тук да видят какво имат."

Здравко Тодоров - член на Гражданско сдружение "За теснолинейката": "Возим се в единствената теснолинейка в България."

-"По един много живописен маршрут - сами ще се убедите."

Евелина Рабаджийска - Тодорова - член на Гражданско сдружение "За теснолинейката""Хановер за Варвара заменихме." "Точно след малко ще минем покрай нашата къща. Тя е точно до линията и влакчето си го наблюдаваме всеки ден."
Здравко Тодоров - член на Гражданско сдружение "За теснолинейката""Дядо ми казваше, че влакът е живот. Оживявал региона."

И точно в името на живота двамата се включват в каузата да върнат старият облик на теснолинейката отпреди 30 години - с пердета и килими. Със старите имена на композициите - Родопи, Места, Вихрен. Наричат го уютен влак. От лятото съмишлениците успяват да издействат и връщането на стария вагон-бюфет, който сега е едва вторият работещ в България.

Здравко Тодоров - член на Гражданско сдружение "За теснолинейката": "Сдружението работи в посока да се популяризира линията."

- "Тя е единствената връзка със света на доста голяма част от хората."

- "Това създава и една атмосфера човек малко да забави темпото на днешния много забързан живот, прекалено забързан и да се замисли за някои по-стойностни неща."

Следващата стъпка на Сдружението е да се върне и озвучителната инсталация в теснолинейката. В миналото говорителки са съобщавали коя е гарата, времето за престой и дори природните забележителности. Звучала е българска естрада и народна музика. Урок по родолюбие от двама бивши емигранти - да се наслаждаваме на хубавото у нас и да имаме очи да го видим.

Здравко Тодоров - член на Гражданско сдружение "За теснолинейката": "Да започнат повечето хора да мислят като реалисти и да си оправим тук собствения дом. Защото в чужбина е много прекрасно, но не е у нас."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболна легенда печели президентските избори в Либерия
Футболна легенда печели президентските избори в Либерия
Две писти ще работят в ски център „Картала” край Благоевград
Две писти ще работят в ски център „Картала” край Благоевград