НОВИНИ

Румен Радев: Отхвърляме завишените изисквания за съкращаване на вредните емисии

България подкрепя приемането на правилата за прилагането на Парижкото споразумение. Настоява тези мерки да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията, което искат някои държави. Президентът Румен Радев представи позицията на страната ни на конференцията за климатичните изменения на ООН, която се провежда в полския град Катовице. Социалният аспект и запазването на работните места са от изключително значение при постигането на националните цели за борба с климатичните промени, заяви още Румен Радев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:01, 03.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Една от основните цели на конференцията в Катовице е да се приемат правила за прилагане на Глобалното споразумение за климата от Париж 2015 г. То предвижда да се вземат мерки за задържане на глобалното затопляне под 2 градуса, а по възможност и под 1,5 в сравнение с прединдустриалните нива. Оказа се обаче, че това е сериозно предизвикателство заради трудната задача да се намери компромисният вариант между различните интереси.

Хубаво е, че България има консолидирана позиция за споразумението от Париж, заяви президентът Радев Радев. Подчерта, че тя беше изработена от правителството, допълнена от него и подкрепена от синдикатите.

Румен Радев, президент на България: Ние приемаме и изпълняваме всички изисквания и механизми от споразумението от Париж за климата но и категорично отхвърляме завишените изисквания, защото те трябва да бъдат съобразени с нашите национални интереси и възможности. А за нас това означава запазване на работни места във въгледобива и защита на нашата конкурентноспособност. И много важно - на нашата независимост в енергетиката. Защото въгледобивът ни гарантира пълна независимост от външни доставчици.

Министърът на екологията Нено Димов, който също е в българската делегация в Катовице, напомни, че мерките, които се предприемат сега, ще дадат резултат след 10 години. Призова първо да се види ефектът от прилагането им и тогава да се говори за по-амбициозни цели.

Нено Димов - министър на екологията: Българската енергетика е важна, защото това е елемент на националната сигурност това е въпрос да запазим тока за българските граждани по-евтин за българските граждани и българската икономика. Tака че при всички положения тази единна позиция, която изразява българската държава, смятам, че е добра основа за развитието.

По думите на президента страната ни трябва да бъде много по-активна - като използва всички европейски програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива. Категоричен е, че е важно да имаме сигурна и предсказуема енергетика.

Румен Радев, президент на България: В това отношение Европа може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото по пътя на руските доставки на газ за България, не само за България, а и за самия ЕС. Да вземем "Турски поток", да вземем и това, което предложих на президента Путин. Пряка доставка към България, т.e. към ЕС, която нарекохме "Български поток'. Не български поток като продължение на "Турски поток", а наистина "Български поток", който да гарантира сигурността на доставките за Европа. Само така България ще може да бъде един независим енергоразпределителен център.

В изказването си пред форума Румен Радев съобщи, че България вече изпълнява задълженията за ограничаване на емисии на парникови газове и е на път да надмине общата цел за намаляването им с 20% до 2020 спрямо 1990 г. През 2016 вредните емисии в България са намалели с 49% спрямо 1988 г и с 4,4 % сравнено с предходната 2015 г.

;

Президентът подчерта, че България разглежда социалния аспект като важен фактор за запазването на хиляди работни места.

Румен Радев, президент на България: Ние приемаме и изпълняваме всички изисквания и механизми от споразумението от Париж за климата, но и категорично отхвърляме завишените изисквания. Защото те трябва да бъдат съобразени с нашите национални интереси и възможности. А за нас това означава запазване на работни места във въгледобива и защита на нашата конкурентноспособност, а много важно и на нашата независимост в енергетиката, защото въгледобивът ни гарантира една пълна независимост от външни доставчици.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешен старт на Съюз към МКС
Успешен старт на "Съюз" към МКС
Украйна прехвърля допълнителни войски по границата си с Русия
Украйна прехвърля допълнителни войски по границата си с Русия