​Приютът в Русе вече е препълнен с бездомни хора

Приютът "Добрият самарянин" в Русе вече е препълнен с бездомни хора. Въпреки това, католическата организация "Каритас", която предоставя услугата, подготвя допълнителни легла, за да не останат нуждаещите се на открито през зимата. Те смятат обаче, че по-сериозен е проблемът с лечението на бездомните, които са без здравни осигуровки.

от Венета Николова
11:35, 03.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според регламента за дейността на приюта, в него не се приемат хора с трайни увреждания и зависими от чужда помощ. В момента там са настанени 66 души - почти всички без здравни осигуровки.

45-годишният Бейти Юмеров изкарва зимните месеци на топло в приюта, а през останалото време частни стопани от Сливо поле го наемат в селското стопанство, но без да му плащат здравни осигуровки. Случвало се е през зимата да се разболее.

Бейти Юмеров: Фелдшерът ми помагаше с някои лекарства и ме успокояваше с някакви хапчета.
Димитър Стоилов: Всеки се спасява както може.

Ако на Бейти или на друг без здравни права му се наложи по-сериозно лечение, тогава процедурата е сложна. В Спешното отделение на болницата ще му окажат първа помощ, но при необходимост от поставяне на гипс, манипулацията трябва да се заплати.

Камен Кънчев - управител на приюта за бездомни "Добрият самарянин": Лекарите и държавата помагат колкото да бъдат задоволени основните потребности - поемат се издръжката, медикаментите, терапията в болницата до определена степен.

При невъзможност на пациента да заплати, се намесват социалните служби. Те обясниха, че според министерско постановление, разходите се поемат от държавата като здравно социална помощ. От приюта се молят тази зима да няма хора с по-тежки заболявания. Готови са да приемат още двадесетина души без подслон, но се надяват и тази година на дарения - пакетирана храна и топли обувки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е пет пъти над нормата
Агенцията по околната среда: Мръсният въздух в София е пет пъти над нормата
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Фадо приказка
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Фадо приказка